15:47 / 04.09.2023 Мир

Ердоган запропонує путіну стати посередником у мирних переговорах з Україною - Milliyet

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на переговорах з володимиром путіним заявить про готовність виступити посередником щодо припинення війни в Україні. Про це повідомила газета Milliyet з посиланням на джерела.

Лідер Туреччини зустрінеться з російським диктатором сьогодні, 4 вересня, у Сочі.

За даними видання, Ердоган заявить, що "наслідки війни зросли в геометричній прогресії", і наголосить на "важливості встановлення міцного миру та стабільності в регіоні".

Він скаже, що "готовий взяти на себе роль посередника і надати всі види підтримки, включаючи проведення прямих переговорів, для забезпечення міцного миру" між сторонами.

Іншою важливою темою зустрічі стане поновлення зернової угоди, яку Анкара також підтримує. 

Зернова угода - угода між Україною, росією, Туреччиною та ООН про вивезення зерна з чорноморських портів України (Чорноморськ, Південний та Одеський порт), підписана 22 липня 2022 року. Вона неодноразово продовжувалась.

BAGNET нагадує, 17 липня кремль не продовжив угоду щодо безпечного вивезення українського зерна через гуманітарні коридори у Чорному морі. 

19 липня росія пригрозила, що з 20 липня всі судна, які прямують до чорноморських портів України, будуть розглядатися як потенційні перевізники військових вантажів. 20 липня Міноборони України дзеркально пригрозило рф через погрози суднам у Чорному морі.

Підготував: Сергій Дага