14:31 / 01.09.2023 Мир

США вперше передасть Тайваню зброю за програмою для суверенних держав

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Адміністрація президента США Джо Байдена схвалила фінансування першої в історії передачі американського військового обладнання Тайваню в межах програми, яка зазвичай використовується для суверенних держав. Про це повідомляє CNN.

Державний департамент США схвалив надання Тайваню військової допомоги на 80 мільйонів доларів, які оплатять з американського бюджету. Представник Держдепу підтвердив CNN схвалення військової допомоги, наголосивши, що вона не означає зміни політики "одного Китаю".

Але китайське Міністерство закордонних справ у четвер різко відреагувало на новину, закликавши США "припинити посилення американсько-тайванських військових зв’язків і озброєння Тайваню" і "припинити створювати напруженість по той бік Тайванської протоки".

Як нагадує CNN, США вже продавали зброю Тайваню, але в межах окремої програми іноземних військових продажів (FMS).

Відповідно до ухваленого торік закону, уряд США має право витрачати до двох мільярдів доларів щорічно на військову грантову допомогу Тайваню з 2023 по 2027 рік.

BAGNET нагадує, що раніше повідомлялося, що США викуповують списані ЗРК MIM-23 Hawk, продані Тайваню, щоб надати їх Україні в рамках нового пакета військової допомоги.

Підготував: Сергій Дага