19:25 / 27.08.2023 Мир

В Німеччині, можливо, винайшли "еліксир молодості"

Незважаючи на століття досліджень і прогресу в медицині, досі залишається багато нерозгаданих загадок, зокрема - що викликає старіння і як ми можемо його уповільнити. Дослідження вчених із Кельнського університету пролило трохи світла на ці питання, передає Euronews.

Дослідники виявили, що транскрипція генів (процес, під час якого клітина створює РНК-копію ланцюга ДНК) з віком стає швидшою, але менш точною та більш схильною до помилок (що призводить до виникнення багатьох хвороб), а також те, що певні процеси можуть допомогти нам уповільнити старіння.

«Це перший момент еврики в моєму житті. Такі відкриття не роблять кожного дня. У Твіттері шторм. Деякі колеги дуже схвильовані», - сказав доктор Андреас Беєр.

За його словами, попередні дослідження в цій галузі ставили запитання на зразок: «Коли ви старієте, які гени вмикаються, а які вимикаються?» і «Як це змінює регуляцію або метаболізм у клітині?» Але ніхто не запитував, як процес транскрипції змінюється з віком, щоб навчитися уповільнювати або навіть зупиняти старіння.

Над дослідженням працювали 26 учених із шести різних лабораторій. Експерименти проводили над черв’яками, мишами та плодовими мушками, а потім порівнювали результати з дослідженням людської крові молодих та літніх людей.

Підготувала: Ніна Петрович