23:32 / 23.08.2023 Мир

Росіяни готують теракти в Польщі, - думка

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Ситуація на кордонах Литви та Польщі з Білоруссю загострюється. Литва офіційно продовжує закривати пункти перетину, Польща переміщає війська ближче до кордону, пише політолог Петро Олещук.

Тим часом вчора Анджей Дуда заявив про переміщення російської ядерної зброї до Білорусі, яке триває. А держдеп США виступив від імені посольства у Мінську з вимогою до американських громадян негайно залишити Білорусь.

На цьому тлі пройшла не так давно інформація про те, що російські спецслужби активно вербують українських біженців у Польщі, аби ті брали участь в організації терактів.

Звісно, це не означає, що завтра "щось почнеться". Швидше за все, завтра нічого глобального не відбудеться, але загальний вектор російської політики зрозумілий.

У будь-якій незрозумілій ситуації треба "підвищувати ставки". Так або інакше, але питання надання Україні зброї вирішується. Пізно, не у потрібних обсягах тощо, але про F-16 уже домовлено, і вони будуть у досить осяжній перспективі. І це справді дуже серйозна для України подія, бо означає у перспективі подальшу перебудову балансу на фронті.

Отже, у російської влади зріє розуміння, що "остаточна перемога" вимагає відрізання України від Заходу. Тому треба і далі підвищувати ставки, сподіваючись, що Захід колись відступиться. Просувати "угоду" або "екалацію", в якості останньої пропонуючи всі ці тілорухи у Білорусі, яку взагалі не шкода. Може, у когось зрештою не витримають нерви.

Тому, швидше за все, це лише початок вистав, за якими ми будемо спостерігати ще довго. У відомого стендапера на прзівище Лукашенко тут своя роль – надсилати меседжі, які чомусь російська сторона не хоче озвучувати. І сподіватися, що цього разу йому теж пощастить, і якось він зможе уникнути негативних наслідків для себе.

Підготувала: Ніна Петрович