14:50 / 21.08.2023 Мир

Китай озброює росію, – розслідування The Telegraph

Фото: telegraph.co.uk

Китай озброює росію гелікоптерами, безпілотниками, оптичними прицілами та металами, які використовуються в оборонній промисловості. Про це йдеться у розслідуванні видання The Telegraph.

Зазначається, що цьогоріч торгівля між КНР і рф має перевищити 200 мільярдів доларів, що стане новим рекордом. Своєю чергою, експорт товарів потенційного військового призначення зріс у понад три рази у порівнянні з минулим роком.

Так, підсанкційні російські компанії, що виробляють ракетні установки, бронетехніку та стратегічні бомбардувальники, отримали десятки тисяч поставок із Китаю.

Наприклад, як з’ясувала Українська OSINT-агенція Molfar Global, китайська компанія Shantou Honghu Plastics, яка описує себе як оптового продавця дитячих іграшок, відправила до росії тисячу дронів за два місяці до війни.

Своєю чергою, китайська компанія Hems999 поставила два гелікоптери до росії, а потім компанія Tianjin Huarong Aviation передала ще чотири гелікоптери. Техніку отримала російська фірма "Уральський вертоліт" — її основний замовник це Росгвардія.

Щодо оптичних прицілів, то Китай відправив їх більш ніж 50 російським компаніям з початку 2022 року. На Yiwu Wojie Optics Instrument припадає більшість оптичних прицілів — близько 2 500.

Крім цього Китай передає росії турбореактивні двигуни і радіолокаційні ракетно-навігаційні системи через Індію та Коста-Рику.

До того ж КНР експортувала до рф виробів із титанових сплавів на 18 мільйонів доларів, що майже вдвічі більше ніж рік тому.

BAGNET нагадує, що Данія хоче домогтися від Китаю більш жорсткої позиції щодо війни росії проти України. Вона розраховує, що москва прислухається до Пекіна.

Підготував: Сергій Дага