08:11 / 17.08.2023 Мир

Китайський імпорт підсанкційної іранської нафти досяг найвищого рівня, – Bloomberg

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Причиною зростання китайського імпорту підсанкційної іранської нафти є зростання світових цін на нафту. Про це повідомляє Bloomberg.

За даними Kpler, Китай цього місяця імпортуватиме з Ірану близько 1,5 мільйона барелів нафти на день. Це буде найвищий зафіксований Kpler показник із 2013 року. За перші сім місяців цього року середній показник становив 917 тисяч барелів на день.

З кінця червня стрибок вартості Brent підвищив попит на нафту за зниженими цінами приблизно на одну п’яту. Два основні іранські маркерні сорти наразі торгуються зі знижкою понад 10 доларів за барель до Brent. Зокрема, вони є дешевшими за російську нафту.

"Тим часом Vortexa Ltd., інша компанія, яка відстежує потоки нафти до Китаю, заявила, що цього місяця країна отримує близько 1 мільйона барелів іранської нафти на день, порівняно з рекордними 1,3 мільйона барелів у грудні. Протилежні оцінки компаній, що відстежують танкери, можуть бути пов’язані з різними методами аналізу потоків", – зазначає Bloomberg.

Аналітик компанії вказує, що іранська нафта часто походить з Малайзії. У китайських урядових даних вона іноді зазначається як розбавлена бітумна суміш, у випадку змішання з важчою венесуельською нафтою.

У 2023 році Китай разом із Індією змінили свою позицію на менш проросійську.

Підготував: Сергій Дага