11:04 / 08.08.2023 Мир

У Литві почалися масштабні військові навчання

Збройні сили Литви розпочали масштабні військові навчання з метою перевірки бойової готовності армії. Громадян попередили про рух військової техніки дорогами країни.

Про це повідомляється на сайті Збройних сил країни.

Зазначається, що навчання проводять з метою покращити взаємодію армійських підрозділів, здатність до передислокації з місць постійного перебування в оперативні райони та виконання поставлених завдань, а також з метою перевірки взаємодії між різними підрозділами та іншими установами.

За наявною інформацією, в навчаннях братимуть участь військовослужбовці різних родів військ Збройних сил Литви, які тренуватимуться на полігонах і в цивільних районах. Може спостерігатися рух військової техніки дорогами країни.

Окрім того, тривають навчання “Королівський удар 2023” гусарського батальйону ім. Короля Міндаугаса Піхотної бригади Geležinis Vilkas (“Залізний вовк”). У них беруть участь майже 600 військовослужбовців і бойова техніка.

“Щороку під час навчань місто та район Паневежис оголошуються зоною моделювання військових дій. Сценарій навчань щоразу дещо змінюється, але основна мета залишається незмінною – вміти керувати безпековою ситуацією, відпрацювати міжорганізаційну взаємодію та взаємодію з усіма підрозділами, які беруть участь у навчанні – усім військовим складом міста Паневежис”, – йдеться у повідомленні.

Тим часом у відповідь на передислокацію найманців ПВК “Вагнер” до білорусі Литва планує закрити два з шести прикордонних контрольно-пропускних пунктів (КПП) з цією сусідньою країною.

Водночас міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що очікуються провокації з боку росії, тому необхідно зміцнити східний кордон. Передислокація зокрема пов’язана з присутністю ПВК Вагнер” в білорусі.

При цьому Польща та Литва розглядають можливість закриття кордонів з білоруссю через занепокоєння щодо присутності там групи найманців “групи Вагнера”.