09:43 / 02.08.2023 Мир

Росіян уже не лякають британські ракети, - ЗМІ

Спочатку це були безпілотники, а потім системи HIMARS. З гнітючою регулярністю нова «диво-зброя» рекламується як така, що змінить хід війни в Україні. Але її блиск тьмяніє в міру того, як Росія адаптується до неї.

Останнім прикладом стали ракети Storm Shadow. Це крилаті ракети повітряного базування, розроблені Великою Британією і Францією, які Україна використовувала з вражаючим ефектом. Зокрема, цю зброю застосували під час удару в червні, який пошкодив життєво важливий Чонгарський міст між Кримським півостровом і півднем України.

Деякі спостерігачі вважають, що Storm Shadow матиме вирішальне значення для українського контрнаступу. Дальність польоту ракети близько 250 кілометрів дозволяє українським літакам запускати її, залишаючись поза зоною досяжності російської протиповітряної оборони. На додачу до 1000-фунтової боєголовки і малопомітності, Storm Shadow має кілька систем наведення, включаючи GPS, інерційне наведення і радар, що стежить за рельєфом місцевості. Всі ці системи дозволяють ракеті уникати виявлення, пролітаючи на висоті всього кілька сотень метрів над землею.

«Це ефективна зброя.Її важко перехопити, і це дає Україні, грубо кажучи, набагато довшу палицю» , - сказав Business Insider Майкл Кофман, експерт з питань російської армії в «Фонді Карнегі за міжнародний мир».

Видання нагадує, що системи HIMARS спочатку теж були нищівною зброєю, за допомогою якої українські військові знищували російські склади і командні пункти. Але сили Росії змогли адаптуватися, хоч і ціною певної втрати ефективності. В хід пішли певні засоби радіоелектронної боротьби, а логістичні центри і штаби були переміщені за межі радіусу дії HIMARS. Через кілька тижнів після атаки на Чонгарський міст з’явилися нові повідомлення про успішні удари Storm Shadow, зокрема, йшлося про вбивство високопоставленого російського командира і напад на російську авторемонтну базу в Криму.

Але з тих пір, як Україна почала використовувати ракети в середині травня, «ми не бачили величезного впливу на російські сили», - сказав Кофман.

«І частково причиною цього стала адаптація російських військових до роботи HIMARS в червні минулого року», - додав експерт.

Очікується, що українська далекобійна зброя продовжить впливати на ситуацію. Кофман пояснив, що таким широким фронтом, як в Україні, просто неможливо, щоб російські військові «ніде не зберігали боєприпаси, не мали вразливих місць в командній мережі і не використовували мости».

«Але ми не бачимо такої кількості ударів по об'єктах критичної інфраструктури або ударів по логістичній мережі командування і управління, яку ми бачили, коли HIMARS був вперше представлений минулого літа», - сказав він.

Україна також стикається з обмеженнями у використанні Storm Shadows. Київ, швидше за все, отримав лише кілька сотень ракет, а літаки, які їх запускають, вразливі в умовах жорсткої конкуренції за повітряний простір над Україною. Це викликає питання про те, чи зможуть українські військові застосувати достатню кількість Storm Shadows проти цілей, які важко знайти або збити.

У боях навколо Херсона під час українського контрнаступу минулої осені Росія підтримувала свої війська, використовуючи один міст і поромну переправу. Це має значення для наступної чудо-зброї в списку бажань України: американської армійської тактичної ракетної системи MGM-140, відомої як ATACMS з радіусом дії 300 кілометрів.

США досі відмовлялися надавати Україні ці системи через побоювання, що вони можуть бути використані проти цілей на території Росії. Адміністрація Байдена зараз переглядає цю політику.  Але деякі західні і українські експерти вже говорять, що така зброя великої дальності може змінити хід конфлікту.

«Однак, якщо вірити історії, ATACMS може принести певні успіхи, поки шок не вщухне і Росія не адаптується», - застерігає Business Insider.

Ракети Storm Shadow, попри свою ефективність, мають «дуже схожі можливості і використовуються проти тих самих цілей, проти яких застосовувались би ракети ATACMS», - сказав Кофман.

Підготувала: Ніна Петрович