08:53 / 02.08.2023 Мир

Росіяни спочатку створюють проблему і потім пропонують її вирішити, - Боррель

Боррель закликав партнерів по ЄС тиснути на Росію щодо переговорів про поновлення зернової угоди подібно до країн Африканського союзу, а також утриматися від перешкоджання функціонування агроінфраструктури України.

Так він прокоментував пропозиціюголовного рашиста надати деяким країнам Африки безкоштовне зерно.

"Поки світ стикається з перебоями у поставках і зростанням цін, Росія звертається до вразливих країн, зокрема африканських, з пропозиціями щодо обмежених поставок зерна, вдаючи, що розв’язує проблему, яку вона сама й створила. Це цинічна політика свідомого використання їжі як зброї", – зазначив глава європейської дипломатіх.

Водночас Євросоюз у відповідь діятиме за трьома основними напрямами: підтримуватиме спроби ООН і Туреччини поновити Чорноморську зернову ініціативу, продовжуватиме зміцнювати "шляхи солідарності" як альтернативні маршрути для експорту української сільськогосподарської продукції через країни-члени ЄС, а також збільшить фінансову підтримку країн та людей, які найбільше цього потребують, у вигляді 18 мільярдів євро для забезпечення продовольчої безпеки до 2024 року.

Підготовила: Ніна Петрович