15:09 / 28.07.2023 Мир

КНР допомагає росії обходити санкції та надає військові технології, – розвідка США

Фото: pixabay.com

Китай допомагає росії уникати західних санкцій і, ймовірно, надає Москві військові технології та технології подвійного призначення для використання в Україні.

Про це, за повідомленням агентства Reuters, йдеться в оприлюдненій у четвер, 27 липня, незасекреченій доповіді американської розвідки.

Оцінку Офісу директора національної розвідки (ODNI) оприлюднив у четвер Постійний комітет з питань розвідки Палати представників Конгресу США.

Офіційний Пекін неодноразово заперечував відправку військової техніки до росії з моменту з моменту повномасштабного вторгнення рф в Україну в лютому 2022 року.

"КНР надає деякі технології подвійного призначення, які московські військові використовують для продовження війни в Україні, незважаючи на міжнародний кордон санкцій та експортного контролю", – йдеться у звіті ODNI.

Згідно зі звітом митні записи демонструють, що державні оборонні компанії КНР відправляють навігаційне обладнання, технології глушіння та деталі винищувачів російським державним оборонним компаніям, що перебувають під санкціями.

У ньому також йдеться про те, що Китай став "ще більш критично важливим партнером" росії після того, як москва вторглася в Україну минулого року.

У розвідці зазначають, що Китай і росія збільшили частку двосторонньої торгівлі в китайській валюті юань, а фінансові установи обох країн розширюють використання внутрішніх платіжних систем.

Також у звіті зазначається, що Китай збільшив імпорт російського енергетичного експорту, зокрема нафти та газу, перенаправлених з Європи.

У звіті додається: "Розвідувальному співтовариству бракує інформації, щоб оцінити, чи Пекін навмисно перешкоджає перевіркам кінцевого використання газу, які проводить уряд США в рамках експортного контролю за кінцевим використанням американської експортної продукції".

Раніше цього місяця головний дипломатичний радник президента Франції Еммануель Бонн заявив, що Китай постачає росії товари, які можуть бути використані як військове обладнання, хоча і не в масовому масштабі.

Американські чиновники раніше висловлювали занепокоєння з приводу поставок "обладнання подвійного призначення" з Китаю до росії. Однак вони неодноразово заявляли, що поки що не бачать доказів передання летальної допомоги для використання росією на полі бою.

Підготував: Сергій Дага