13:34 / 28.07.2023 Мир

Трампу оголосять третє кримінальне звинувачення, – ЗМІ

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Прокурори Міністерства юстиції США в четвер, 27 липня, попередили адвокатів експрезидента Дональда Трампа про підготовку проти нього кримінального обвинувачення у справі про штурм Капітолія 6 січня 2021 року. Про це стало відомо телеканалу NBC News від двох джерел.

Раніше в четвер низка американських ЗМІ повідомила, що адвокати Трампа Тодд Бланш і Джон Лауро зустрічалися з прокурорами у справі про штурм Капітолія в офісі спецпрокурора Мін’юсту США Джека Сміта, який курує справи щодо експрезидента.

За даними NBC News, адвокатам Трампа сказали "чекати на обвинувальний акт". Коли саме його може бути оголошено і за якими саме пунктами звинувачення, не уточнюється.

Раніше повідомлялось, що обвинувачення зосередилось на статтях про "позбавлення прав", змову з метою введення в оману США та вплив на свідків. За кожною з них передбачене покарання до десяти, п’яти й трьох років позбавлення волі відповідно.

Це буде друга справа, в якій Трампу оголосили федеральні кримінальні звинувачення, чого ніколи не було в історії США стосовно експрезидентів. Попереднє звинувачення стосувалось неналежного поводження із секретними документами, де американський експрезидент не визнав провину за жодним із 37 пунктів. Крім того, раніше цього року прокурор округу Манхеттен у Нью-Йорку висунув Трампу звинувачення в незаконному фінансуванні передвиборчої кампанії.

Ексвіцепрезидентка США Клінтон заявив, що перемога Трампа у 2024 означатиме кінець України.

Підготував: Сергій Дага