14:12 / 24.07.2023 Мир

Розвідка США не сумнівається в наявності російської ядерної зброї в білорусі, – CNN

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Розвідувальне управління Міністерства оборони США "не має підстав сумніватися", що росія перемістила першу партію тактичної ядерної зброї до білорусі. Про це пише CNN.

Минулого місяця на Петербурзькому міжнародному економічному форумі Путін заявив, що "перші ядерні боєголовки були доставлені на територію білорусі", додавши, що вони були розміщені там для "стримування".

За даними Федерації американських вчених, загалом росія має близько 4477 розгорнутих і резервних ядерних боєголовок, включаючи близько 1900 одиниць тактичної ядерної зброї.

Високопоставлені чиновники DIA розповіли журналістам, що "немає підстав сумніватися" у твердженнях Путіна, а також немає підстав сумніватися, "що вони досягли певного успіху" у передачі зброї.

Також вони визнали, що розвідувальній спільноті США важко відстежити цю зброю навіть за допомогою супутникових знімків.

Раніше представники США та Заходу повідомили, що, схоже, Білорусь не завершила модернізацію необхідних сховищ для розміщення тактичної ядерної зброї і що доступні супутникові зображення не показали жодних ознак підготовки та безпеки, які були б стандартними для російського ядерного об’єкта.

Однак інші джерела повідомили CNN, що в білорусі є різні об’єкти радянської епохи, де можливо розмістити частину зброї.

Минулого місяця президент білорусі олександр лукашенко заявив  що в умовах агресії він "без вагань" використає російську тактичну ядерну зброю, розміщену на білоруській землі. Але високопоставлені чиновники DIA заявили, що не вірять, що лукашенко матиме контроль над арсеналом. За словами офіційних осіб, він, швидше за все, буде повністю контролюватися росією.

BAGNET нагадує, що 5 липня у Генштабі не підтвердили, що у білорусі є ядерна зброя. Для зберігання ядерних боєприпасів необхідно створити спеціальні умови, розгорнути базу для їх обслуговування.

Підготував: Сергій Дага