10:17 / 22.07.2023 Мир

Уряд ПАР офіційно звернувся за ордером на арешт путіна

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Уряд Південно-Африканської Республіки (ПАР) офіційно звернувся за ордером на арешт президента росії володимира путіна. Про це повідомила провідна опозиційна партія ПАР "Демократичний альянс", яка через суд вимагала забезпечення виконання рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) про арешт російського диктатора.

Національний прокурор ПАР 17 липня отримав офіційний запит від Міністерства юстиції та конституційного розвитку про видачу ордера на арешт президента рф. Про це йдеться в ухвалі Високого суду Гаутенга від 21 липня.

BAGNET нагадує, як країна, яка підписала Римський статут Міжнародного кримінального суду, ПАР зобов'язана заарештувати путіна на підставі виданого у березні ордера.

25 квітня президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що його країна вирішила вийти з-під юрисдикції Міжнародного кримінального суду через "несправедливе ставлення МКС до деяких країн".

27 квітня на сайті президента ПАР з'явилося повідомлення, що країна не виходитиме з-під юрисдикції МКС, а попередня заява президента була названа "помилковим коментарем".

У ПАР 22-24 серпня відбудеться саміт БРІКС, на який запросила володимира путіна. 19 липня стало відомо, що президент рф візьме участь у саміті поз відеозв'язку.

Підготував: Сергій Дага