23:39 / 21.07.2023 Мир

Продаж електромобілів у США: за даними маркетологів, частка Tesla вперше в другому кварталі впала нижче 60 відсотків

Ринок електромобілів у рідній країні Тесли, США, який досі був відносно невеликим порівняно з Європою чи Китаєм, продовжує зростати як на дріжджах. У першому кварталі цього року було встановлено новий рекорд - майже 260 000 продажів, що на 45% вище, ніж у першому кварталі 2022 року. З квітня по червень ситуація продовжувала прискорюватися: продаж електромобілів зріс до 295 355 одиниць, що приблизно на 13 відсотків більше, ніж у перші три місяці, і на 48,4 відсотка більше, ніж минулого року. Однак частка Tesla у цьому знизилася – вперше до менш ніж 60 відсотків.

За темою: де купити Теслу в Україні?

США залишаються найбільшим ринком для Tesla Цифри за другий квартал взято з огляду, опублікованого дослідницькою фірмою Cox Automotive у середу. До інформації про Tesla зокрема слід ставитися з певною часткою обережності, оскільки компанія не розбиває свої продажі країнами чи регіонами, а також немає офіційних даних про нові реєстрації в США, так що дослідникам ринку іноді доводиться вносити свої корективи. Однак методологія для цього повинна залишатися незмінною від кварталу до кварталу, щоб можна було порівняти.

За темою: придбати Тесла Model 3 можна тут!

За даними Cox, у другому кварталі 2023 року Tesla продала 175 262 зі своїх 422 975 електромобілів, поставлених у всьому світі, тобто добрі 40 відсотків. Внутрішній ринок залишається найбільшим для компанії, за ним слідує Китай, де продано близько 155 000 автомобілів Tesla. Європа була єдиним із трьох великих регіонів, де, ймовірно, просто не вдалося встановити новий історичний рекорд у другому кварталі. За словами Кокса, Tesla збільшила свій продаж у США на 35 відсотків порівняно з другим кварталом 2022 року, порівняно з попереднім кварталом на добрих 8 відсотків. Також найбільшою у світі і навіть на сьогодні була частка ринку, яку Tesla досягла у продажах електромобілів у США. Для другого кварталу Кокс оцінює його на рівні 59,3 відсотка, що є першим випадком, коли позначку 60 відсотків було знижено. Дослідники ринку підрахували, що частка Tesla за попередній квартал становила 62,4%, а за весь попередній рік – 64,2%. Кажуть, що у 2020 та 2021 роках він становив близько 75 відсотків.

За темою: купити Тесла Model Y у Києві легко тут!

Ford на другому місці з продажу електромобілів Таким чином, абсолютно домінуюче становище Tesla на ринку електромобілів у США стає все більш відносним, але, згідно з даними Cox за другий квартал 2023 року, компанія, як і раніше, мала величезний відрив від інших постачальників у цьому сегменті. З майже 15 000 і майже 14 000 електромобілів, відповідно, Ford і бренд GM Chevrolet були близькими один до одного, але кожен з них склав менше однієї десятої від числа Tesla. П'ятизначні продажі електромобілів також були зафіксовані (в порядку зменшення) у Hyundai, Rivian та BMW; решта брендів, включаючи Volkswagen і Toyota, залишилися нижче 10 000.