18:13 / 19.07.2023 Мир

Україна може отримати від Британії старі танки Chieftain, – ЗМІ

Цілком можливо, що українська армія отримає старі британські танки Chieftain. Принаймні у вівторок український журналіст Роман Бочкала опублікував відео, на якому він, вочевидь, десь у Великій Британії, стоїть перед бригадою, яка працює з напів пофарбованим танком. За словами Бочкали, цей танк і подібні до нього незабаром з'являться в Україні. Журналіст назвав бойову машину вінтажним Challenger 1 1980-х років.

«Але Це не так. Це був Chieftain, 62-тонний танк, який з'явився ще до Challenger 1... у 1960-х роках», - пише Forbes.

Чотиримісний Chieftan з дизельним двигуном застарілий, але він все ж може бути корисним.

«Він повністю перевершить радянські Т-54/55, Т-62, Т-64 і Т-72», - написав у Twitter британський експерт з питань бронетехніки Ніколас Драммонд.

Під час руху Chieftain може стріляти широким спектром сучасних боєприпасів зі своєї 120-міліметрової нарізної гармати, уражаючи цілі на відстані 3-5 кілометрів. Але танку бракує потужності і він досить слабко захищений. Його сталева броня має лише 200 міліметрів товщини і це в найбільш захищеному місці. Під час ірано-іракської війни у 1980-х роках Т-62 армії Іраку прострілювали 115-міліметровими снарядами башти іранських Chieftain.

Британська армія була настільки цим стурбована, що запустила термінову програму з розробки додаткової броні для своїх танків. Так з’явився пакет захисту екіпажу Stillbrew, який покращив броню Chieftain на 50%.

«Проблема в тому, що Велика Британія ніколи не експортувала Stillbrew. І цілком ймовірно, що якщо Україна і отримає Chieftan, то це будуть танки з країни, яка використовувала їх останньою - Йорданії», - пише Forbes, додаючи, що українська армія, однак, має добре випробувані методи посилення захисту танків з тонкою бронею.

Всі українські танки радянського виробництва пройшли таку обробку. Німецькі Leopard 2A4 також отримують додаткову броню. І можна з упевненістю припустити, що українські військові встановлять на тонко броньовані Leopard 1A5, які отримають пізніше цього року, стільки додаткової броні, скільки тільки зможуть.

Якщо Chieftain і зможе запропонувати щось українській армії, то це далекобійну вогневу міць вдень і вночі. Оптика танка, хоч і застаріла, але свого часу була надзвичайно ефективною.

«Через неї можна було побачити, як хтось за багато миль від вас ходить до вітру. Машина могла вже проїхати повз, а ви все одно бачили теплові сліди від шин на землі», - сказав колишній навідник британської армії Мік Хедфілд.

Нагадаємо, що Україна раніше отримала від Великої Британії більш сучасні танки Challenger 2. В травні британський міністр оборони Бен Воллес повідомив, що українська армія вже використовує ці танки. Міністр не уточнив, яку саме кількість танків отримала Україна, однак раніше повідомлялося, що Британія готова надати нашій державі 28 одиниць такої техніки.