17:05 / 19.07.2023 Мир

Президент Бразилії п'ятою точкою відчуває втому від війни в Україні

Фото: EPA/UPG

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва під час візиту на саміт Євросоюзу та Латинської Америки відмовився називати Москву головним винуватцем конфлікту та заявив, що світ втомився від війни росії проти України.

Про це пише Bloomberg.

"Світ починає втомлюватись. Країни починають втомлюватися. Тож настане момент, коли буде мир. І тоді має бути група країн, здатних розмовляти з росією та розмовляти з Україною", - сказав Лула да Сілва у Брюсселі.

Раніше він наполягав на переговорах між Україною та рашистами, тож на дводенному саміті лідерів Європейського Союзу, Латинської Америки та Карибського басейну на початку цього тижня розкритикував також президента Чилі Габріеля Боріча за його позицію щодо москви.

Зазначається, що на саміті не змогли погодити спільну заяву через розбіжності щодо згадки про російське вторгнення в Україну. Підписати заяву, в якій засуджуються дії рф, відмовилася, зокрема, Нікарагуа.

Президент Бразилії також уникнув називати москву головним винуватцем конфлікту. За словами одного високопосадового дипломата, він нібито боявся засмутити цим москву. Крім того, бразильський президент заявив, що президент України Володимир Зеленський та його американський колега Джо Байден також винні в тому, що не змогли продовжити переговори з рашистським ватажком Владіміром Путіним.

Водночас небажання лідера Бразилії прийняти будь-яку жорстку мову щодо росії розчарувало країни ЄС на саміті й зміцнило країни Латинської Америки, включаючи Кубу та Венесуелу, які виступали проти рішучої позиції.

7 квітня президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва запропонував, щоб Україна поступилася тимчасово окупованим півостровом Крим і віддала його росії для "спокою у світі". Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко відреагував на цю заяву словами про те, що Україна цінує зусилля президента Бразилії з пошуку рішення задля припинення російської агресії, водночас чітко зазначив: Україна не торгує своїми територіями.