04:35 / 13.07.2023 Мир

НАТО заохочує путіна продовжувати війну довго, - думка

Спецпредставник США з питань України у 2017-2019 роках Курт Волкер заявив, що відсутність на саміті НАТО у Вільнюсі чіткої позиції щодо перспектив членства України заохочує президента РФ Володимира Путіна продовжувати війну, передає "Радіо Свобода".

На думку Волкера, саміт у Вільнюсі фактично став повторенням саміту в Бухаресті в 2008 році, коли було заявлено, що місце України в НАТО - у майбутньому, але не було визначено термінів і запущено відповідних процесів.

"Повторення цих невизначених слів приносить дуже багато шкоди. Це говорить Путіну: давай, воюй далі скільки хочеш. Ми мусили робити навпаки – показати, що намір Путіна відновити російську імперію не справдиться. Натомість зараз ми заохочуємо його робити це", – сказав Волкер.

Дипломат зазначив, що саміт мав подати Путіну сигнал щодо перспективи членства України.

"Ніхто не мусив думати, що НАТО надасть офіційне запрошення Україні одразу вступити до Альянсу. Це завжди було питання того, чи НАТО надає правильні сигнали Путіну стосовно перспектив того, чи стане Україна членом НАТО. На жаль, такого сигналу ми не побачили", – сказав Волкер.

Підготовила: Ніна Петрович