18:05 / 11.07.2023 Мир

Британія пожвавлює економіку за рахунок пенсіонерів, а також скасовує 100 законів, які залишились у спадок від ЄС

Економіка Великої Британії вкрай потребує поштовху — і уряд сподівається, що величезні пенсійні заощадження країни можуть його забезпечити.

Міністр фінансів Великої Британії Джеремі Хант оголосив у понеділок, що дев’ять найбільших британських пенсійних установ погодилися збільшити свої інвестиції в швидкозростаючі британські компанії. Цей крок, за його словами, може вивільнити до 50 мільярдів фунтів (64,5 мільярда доларів) фінансування, якщо інші пенсійні фонди підуть за ними, пише CNN.

У рамках договору фірми, зокрема Aviva (AIVAF), Legal & General (LGGNY) і Mercer, зобов’язалися виділити принаймні 5% активів у своїх фондах дефолту компаніям, які не зареєстровані на біржі. Усі пенсійні плани Великобританії пропонують фонди дефолту, до якого автоматично зараховуються вкладники, які не обирають власну інвестиційну стратегію.

«Британські пенсіонери повинні отримати вигоду від успіху британського бізнесу», — сказав Хант перед своєю щорічною промовою в Mansion House про стан економіки Великобританії перед сотнями топ-менеджерів у Лондоні. «Розширення інвестицій» може збільшити типовий пенсійний дохід на понад 1000 фунтів стерлінгів на рік (1300 доларів США) і спрямувати більше коштів на «наші найперспективніші компанії, що сприятимуть зростанню у Великобританії», – додав він.

Заходи із залучення готівки пенсійного фонду здійснюються у вирішальний час для економіки, яка страждає від стабільно високої інфляції, пригнічення інвестицій і слабкого зростання. Уряд також перебуває під тиском, щоб забезпечити переваги після Brexit для Лондона, центру надзвичайно важливого сектору фінансових послуг Британії.

На додаток до угоди про пенсійне забезпечення, Хант оголосив про законопроєкт, який спростить реєстрацію фірм у Лондоні, і оприлюднив плани скасувати майже 100 «непотрібних збережених» законів Європейського Союзу. «Я хочу, щоб компанії, що найшвидше зростають у світі, розвивалися та котирувалися саме тут, роблячи [Лондонську фондову біржу] не просто європейською біржею Nasdaq, а набагато більше… ми хочемо, щоб вона була глобальною столицею для капіталу», — сказав Хант у своїй промові.

Після виходу Британії з ЄС Лондон втратив робочі місця та активи в столицях блоку, включаючи Франкфурт і Париж, а також в інших фінансових центрах, таких як Нью-Йорк.