17:08 / 11.07.2023 Мир

Найвидатніший лідер сучасності обурився тим, що перед Україною висувають вимоги для вступу в НАТО

Президент наголосив, що відсутність часових рамок щодо запрошення та членства України є абсурдним та обурився наявністю певних "умов" для цього.

"Безпрецедентно й абсурдно – коли немає жодних часових рамок і для запрошення (!), і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про "умови" навіть для запрошення України… Це схоже на те, що немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу", - йдеться у повідомленні.

Керівник держави наголошує, що невизначеність союзників тільки мотивуватиме рф продовжувати терор і заявив, що обговорить це під час саміту.

"А значить, залишається можливість торгуватися членством України в НАТО – у переговорах із росією. А для росії це означає мотивацію й надалі продовжувати свій терор. Невизначеність – це слабкість. І я відверто обговорю це на саміті", - додав Зеленський.

Пізніше координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі прокоментував заяву Зеленського та зазначив, що Україна все ще має виконати вимоги, перш ніж зможе приєднатися до НАТО. Він також заявив, що Україна не зможе вступити до Альянсу, доки знаходиться у стані війни.

"Ми віримо, що НАТО - це майбутнє України. Я маю на увазі те, про що Альянс домовився ще у 2008 році. Зараз є деякі реформи - належне врядування, верховенство права, політичні реформи - над якими Україна має працювати, і ми розуміємо, що важко працювати над деякими з цих реформ, коли ти перебуваєш у стані війни. Звичайно, вони зараз воюють. Отже, членство в НАТО в найближчому майбутньому малоймовірне, оскільки це призведе до війни НАТО з росією", - каже він.

Попри це, Кірбі визнав розчарування Зеленського.

"Так, є розчарування, є бажання швидко закінчити цю війну, і все це ми розуміємо. Звичайно, ми поділяємо багато з цих занепокоєнь", - додав представник Білого дому.

Очільник МЗС Дмитро Кулеба 30 травня озвучив три кроки для успіху Вільнюського саміту: "Посилити інституційні зв'язки та допомогу між Україною та НАТО. Зробити крок до членства України в НАТО. Надати гарантії безпеки на шляху України до НАТО".