14:12 / 11.07.2023 Мир

Австралія направить у Німеччину спецлітак спостереження і понад 100 бронемашин

Літак E-7A Wedgetail/Ілюстративне фото з відкритих джерел

"…Я оголошую про новий внесок Австралії у підтримку безпеки у Європі шляхом розміщення в Німеччині літака раннього попередження E-7A Wedgetail",цитує прем’єр-міністра Австралії Ентоні Албанезе "Укрінформ".

За його словами, літак Королівських повітряних сил Австралії допомагатиме у захисті логістичних хабів, через які проходить гуманітарна і військова допомога Україні.

Разом з літаком у ФРН прибуде до 100 осіб – членів екіпажу та допоміжного персоналу. Місія розрахована на 6 місяців. Літак буде використовуватися виключно в повітряному просторі Європи.

Канцлер ФРН Олаф Шольц додав, що літак базуватиметься на базі ВВС "Рамштайн". За його словами, Україна потребує такої підтримки.

Сторони також уклали принципову угоду про поставку в 2025 році понад 100 австралійських бронемашин Boxer для європейських збройних сил у межах однієї з найбільших експортних угод в оборонній сфері в історії Австралії (понад 1 млрд дол.). Більшість цих машин буде вироблена німецьким підрядником Rheinmetall. Виробництво розпочалося в північно-східному штаті Квінсленд у березні за контрактом на поставку 211 машин для австралійських військових.

Угода про реекспорт німецьких військових технологій з’явилася на тлі того, що війна в Україні змусила європейські країни поповнити своє військове обладнання.

Крім того, Австралія надасть Україні черговий пакет військової допомоги на 73 млн доларів.

Підготував: Сергій Дага