18:02 / 07.07.2023 Мир

Макрон оголосив про закінчення масових заворушень у Франції

Після кількох ночей відносного спокою після масових заворушень президент Франції Еммануель Макрон заявив, що «порядок був відновлений». Минулої ночі по всій країні було заарештовано лише близько двадцяти осіб.

Президент підкреслив, що «першою реакцією є порядок, спокій і гармонія» після «важливого моменту в житті нації», який вилився у заворушення після вбивства поліцейським 17-річного Нахеля в Нантері, передмісті Парижа. (він не зупинив автомобіль на вимогу). У місті По, перед низкою місцевих депутатів президент Макрон закликав до спільного «смирення» в прагненні «глибоко зрозуміти те, що сталося», повідомляє BFMTV.

«Я іноді чую: «Він не розуміє проблем Франції». Але хто міг передбачити, що це станеться в такій формі, в містах, які в деяких випадках ніколи раніше не стикалися з міським насильством?» – сказав Макрон. 

Щоб уникнути повторення подібної кризи, президент закликає до діалогу між «усіма верствами» країни й наголосив, що «відповідь не прийде від президента чи уряду».

«Ми збираємося ухвалити деякі далекосяжні рішення протягом наступних кількох тижнів, які будуть проявлятися з часом», – сказав Макрон у По.

Нагадаємо, після того, як поліцейський застрелив Нахеля 27 червня, на вулицях почали підпалювати автомобілі, грабувати магазини, нападати на мерії та інші об'єкти власності.

Підліток став третім водієм, застреленим французькою поліцією за подібних обставин цього року. У 2022 році таких випадків було 13. Більшість водіїв були північноафриканського походження, як і застрелений Нахель. Коли відео зі стріляниною набуло поширення, громадський гнів виплеснувся на вулиці великих і малих міст по всій країні. Поліцейський, який стріляв у хлопця, перебуває під офіційним слідством за вбивство. На його підтримку вже зібрано один мільйон євро.

Нагадаємо, що 2 липня Надія, бабуся застреленого Нахеля, заявила що учасники погромів використали його смерть як привід для хаосу й закликала припинити заворушення. Після цього кількість заарештованих під час заворушень почала знижуватися.