16:06 / 04.07.2023 Мир

Китай обмежив експорт галію та германію

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Китай з 1 серпня обмежує експорт галію та германію - металів, важливих для виробництва напівпровідників та інших високотехнологічних виробів. Про це оголосило Міністерство торгівлі КНР.

Також Китай обмежує експорт різних з'єднань із цими металами. Тепер компанії, які хочуть і надалі експортувати галій та германій, повинні будуть подавати заявку до Мінторгу, а також повідомляти про те, кому вони самі їх продаватимуть.

Експерти називають це відповіддю Пекіна на запроваджені США обмеження на експорт сучасних технологій. Раніше повідомлялося, що Китай планує запровадити ембарго на поставки західним країнам рідкісноземельних металів (літію, кремнію, кобальту), необхідних зокрема для виробництва акумуляторів для електромобілів та мікрочипів. 

За даними британського дослідницького центру Critical Minerals Intelligence Centre, на Китай припадає 94% світового виробництва галію.

Самі собою галій і германій не можна назвати рідкісними, вони є побічними продуктами переробки інших видів сировини, зокрема вугілля і бокситів. Водночас виробництво в Китаї дозволяє підтримувати на них низькі ціни.

Це може мати як руйнівний вплив на високотехнологічні індустрії, так і стимулювати виробництво цих металів у інших регіонах. Раніше Китай уже втратив домінування на ринках сурми, вольфраму і рідкісноземельних металів.

Раніше BAGNET повідомляв, що Тайвань заборонив поставки чипів і мікропроцесорів до росії та білорусі.

Підготував: Сергій Дага