12:37 / 29.06.2023 Мир

Прем'єр Естонії закликала європейських союзників посилити оборону

Фото: Кая Каллас

Європейські країни повинні підвищити свою обороноздатність як проти росії, так і проти білорусі. 

Про це заявила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас під час пресконференції з президентом Європарламенту Робертою Метсолою в Брюсселі, передає CNN.

"Ми розглядаємо білорусь як співагресора. Тому вони весь час працювали разом з росією. Ми знаємо про росію і білорусь те, що вони непередбачувані і небезпечні. І це не змінилося", - заявив Каллас відповідаючи на питання, чи становлять "вагнерівці" в Білорусі ризик для Естонії. 

Каллас зауважила, що нарощування оборонної промисловості й обороноздатності сьогодні є надзвичайно важливими, у зв'язку з чим країни Європи повинні почати робити відповідні кроки. 

Зокрема прем'єр Естонії додала, що її країна готова допомогти у відновленні України, а російські лідери повинні нести відповідальність за свої дії.

"Україна є жертвою російської війни. І згідно з міжнародним правом, росія повинна відшкодувати збитки; нам потрібне рішення, яке дозволило б використовувати заморожені активи, які були вилучені за допомогою санкцій у російських громадян і компаній, для компенсації збитків. Мій уряд також працює над відповідним законопроектом, але нам потрібне європейське рішення", - заявила прем'єр. 

Президент Європарламент, зі свого боку, зауважила увагу на необхідності закрити міжнародні лазівки і посилити санкції проти Росії. Вона привітала 11-й пакет санкцій й додаткові 50 млрд євро на підтримку Україні. 

Також Метсола додала, що спроба заколоту в росії піднімає питання про "крихкість російської федерації". 

"Тому для ЄС найважливіше - не змінювати курс; ми не можемо відволікатися на політику кремля і повинні продовжувати і посилювати нашу підтримку України в цьому контексті", - додала Метсола.

Підготував: Сергій Дага