11:07 / 14.06.2023 Мир

Провідні англомовні романісти бойкотують видавців із рф, хоча ті й збільшили ставки гонорарів

Фото з відкритих джерел

Письменники з Британії відмовляють московитським видавцям у продажі прав на книжки через війну в Україні. Про це пише видання The Guardian.

Цього року, через попит у росії на ескапістську літературу, британські автори почали отримувати вигідні пропозиції щодо продажу прав на кримінальні, любовні та фентезійні романи. Однак багато хто вважає, що не може прийняти ці гроші, поки в Україні триває війна.

«Ми залишаємо на розсуд наших авторів, чи хочуть вони приймати подібні пропозиції, — коментує ситуацію Кейт Неш, провідна британська літературна агентка, та додає, — Це особисте рішення кожного автора. На даний момент у нас досить багато пропозицій з росії, і один видавець щойно збільшив свою ставку, щоб укласти угоду».

Літературні агенти, які займаються комерційною художньою літературою, повідомляють, що російські пропозиції збільшилися в середньому на кілька тисяч, подекуди сягаючи 5000 фунтів.

Минулого року, після початку повномасштабного вторгнення росії на територію України, кілька відомих письменників, зокрема Ніл Ґейман та Стівен Кінґ, оголосили, що не погодяться видавати свої твори в росії за жодних умов. Згодом Джоан Роулінґ також відкликала права на книжки про Гаррі Поттера з двох найбільших електронних бібліотек росії, натомість для українців усі твори цієї серії дозволила викласти у вільний доступ.