11:40 / 07.06.2023 Мир

Фінляндія вислала дев’ятьох російських дипломатів через шпигунство

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У вівторок, 6 червня, уряд Фінляндії вирішив вислати дев’ятьох працівників російського посольства через розвідувальну діяльність. Зазначається, що вона є несумісною з дипломатичним статусом. Про це повідомила пресслужба уряду.

Рішення про вислання росіян ухвалив міністерський комітет із питань зовнішньої політики і політики безпеки при президенті й уряді Фінляндії. В уряді Фінляндії повідомили, що МЗС країни поінформує про це російського посла.

Як повідомлялося раніше, десятки російських дипломатів у країнах Скандинавії можуть бути шпигунами. Такими є результати розслідування данських, норвезьких, фінських та шведських журналістів. Зазначається, що майже третина співробітників російських дипломатичних представництв виконують розвідувальні завдання. Загалом кілька десятків дипломатичних представників були співробітниками Служби зовнішньої розвідки (СЗР), гру чи фсб, але працювали як персонал дипломатичних місій. Зазвичай їх призначали на другорядні посади, адже ключові дипломати рідко можуть бути шпигунами під прикриттям.

BAGNET нагадує, що Франція вислала з країни 41 російського дипломата за підозрою в шпигунстві навесні 2022 року.

Підготував: Сергій Дага