19:54 / 29.05.2023 Мир

Пенсіонер з Кремля віддав розпорядження щодо виборів в Україні

Ілюстративне фото

29 травня головний рашист підписав закон, який легалізує проведення так званих виборів наприкінці цього року, на українських територіях, які Москва тимчасово окупувала.

Путін оголосив воєнний стан у частинах чотирьох областей України, які перебувають під контролем Росії, але раніше російське законодавство не дозволяло проводити вибори в таких умовах. Новий закон дозволяє провести голосування після консультацій із Центрвиборчкомом, Міноборони та ФСБ Росії.

Крім того, як повідомляє російська служба Радіо Свобода, у законі зафіксоване право влади на депортацію жителів із території, де запроваджений воєнний стан, до районів, де воєнного стану немає.

Оновлений закон також дозволяє затримувати на 30 діб за порушення заборон і обмежень, запроваджених президентом Росії на територіях з воєнним станом.

На кінець травня воєнний стан запроваджений російською владою на територіях Донецької та Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Президент Росії Володимир Путін оголосив про анексію цих регіонів у вересні минулого року, але Москва контролює лише частину територій. Київ і країни Заходу заздалегідь оголосили, що за жодних обставин не визнають анексію.

Підготувала: Ніна Петрович