18:04 / 03.05.2023 Мир

Рашистські кораблі могли здійснити підрив газопроводів Північний потік-1 і Північний потік-2

Рашистські військові кораблі у вересні 2022 року тричі підходили до місць підриву газопроводів Північний потік – 1 та Північний потік – 2. Про це йдеться в спільному розслідуванні чотирьох скандинавських телерадіокомпаній: DR (Данія), NRK (Норвегія), SVT (Швеція) та Yle (Фінляндія). Журналісти Данії, Норвегії, Швеції та Фінляндії встановили, що ці судна потенційно здатні проводити підводні операції.

Рашистські судна рухалися в районі з вимкненими пристроями ідентифікації, але через інформацію про радіозв’язок, якими судна обмінювалися зі своїми військовими базами, вдалося встановити їхній рух, ідеться в розслідуванні.

Журналісти зазначають, що ці судна потенційно здатні проводити підводні операції. Вони підходили до газопроводів двічі в червні 2022 року. Останній випадок стався менш як за тиждень до вибухів. В одному з цих випадків судно залишалося в районі трубопроводів майже цілодобово.

ЗМІ додають, що 6 червня минулого року корабель ВМФ росії вийшов з Калінінградської військово-морської бази і прибув до місця на схід від Борнхольма вранці 7 червня. Він провів кілька годин в тому місці, де на морському дні на глибині близько 80 метрів проходять газопроводи Північний потік-1 та Північний потік-2. Три з чотирьох вибухів сталися саме в цих точках.

Наступний рух корабля ВМФ росії стався за тиждень, 14 червня 2022 року. Корабель залишався у цьому районі до наступного дня. За словами колишнього офіцера британської військово-морської розвідки, цим судном, найімовірніше, було 86-метрове російське військово-морське науково-дослідне судно "Сибіряков".

СБ-123, що належать балтійському флоту росії, прибули до району місць вибухів 21 вересня минулого року, тобто за п’ять днів до вибухів. За даними радіопереговорів, буксир СБ-123 увечері 21 вересня прибув до району Борнхольма поблизу газопроводу Північний потік. Він залишався у цьому районі до наступного дня. Радіосигнал з корабля було також отримано вранці 22-го. Витоку з газопроводу було виявлено за чотири дні.

Експерти не вважають, що присутність рашистських кораблів можна пояснити, наприклад, участю у навчаннях.

Морський офіцер та дослідник Йєнс Венцель Крістофферсен також знаходить результати цікавими.

“Якщо з’ясується, що винуватцями (підриву) є росіяни, то, схоже, вони зібрали інформацію, точно нанесли на карту мету операції та заклали вибухівку за допомогою своїх кораблів”, – сказав він.

Пізніше в листопаді минулого року шведська влада підтвердила факт диверсії на газопроводах – слідство виявило залишки вибухівки.