15:09 / 11.04.2023 Мир

План тримали в таємниці: один із союзників США хотів постачати зброю росії

Фото: ua.depositphotos.com

Президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі в лютому планував зробити 40 тисяч ракет для росії, яка продовжує вести повномасштабну війну проти України. Чиновники отримали розпорядження тримати це у тайні "щоб уникнути проблем із Заходом".

Про це свідчать секретні документи США, пише The Washington Post.

Через виток документів американської розвідки, стало відомо, що президент Єгипту, який є одним із найближчих союзників США на Близькому Сході і найбільшим одержувачем допомоги зі США, наказав підлеглим виготовити до 40 тисяч ракет для таємного відправлення до росії.

Представник уряду США за умов анонімності заявив, що "нам нічого не відомо про виконання цього плану". Він додав, що інформації про постачання ракет із Єгипту до Росії немає.

"Надання зброї Росії для війни в Україні стало б потенційно вибухонебезпечним гамбітом для Єгипту, який, незважаючи на поглиблення зв'язків з Москвою, залишається зацікавленим у партнерстві зі США, які протягом десятиліть надають країні понад 1 мільярд доларів на рік у вигляді допомоги у сфері безпеки", - йдеться у матеріалі.

Відомо, що за кілька днів після того, як держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з президентом Єгипту під час візиту до Каїра, міністр закордонних справ Єгипту Самех Шукрі вирушив до москви на переговори з російськими лідерами.

Як повідомляв BAGNET, "витік" секретних військових документів Пентагону, в яких детально описуються плани США та НАТО щодо посилення української армії перед її контрнаступом, доводить, що Вашингтон шпигує за президентом України Володимиром Зеленським.

Підготував: Сергій Дага