18:42 / 25.03.2023 Мир

Країни Скандинавії створять єдину систему ППО для протидії росії

Фото: theguardian.com

Країни Північної Європи – Данія, Норвегія, Швеція та Фінляндія – узгодили спільний план протиповітряної оборони для протидії російській загрозі. Про це повідомляє The Guardian із посиланням на заяви данських військових.

За даними журналістів, військове керівництво чотирьох скандинавських країн підписало декларацію про наміри використовувати свої повітряні сили як єдину систему.

"Кінцева мета полягає в тому, щоб мати можливість безперешкодно діяти разом як одна сила, розробивши скандинавську концепцію спільних повітряних операцій на основі вже відомої методології НАТО", - заявив неназваний представник ВПС Данії.

Співробітництво охоплюватиме комплексне командування та управління, оперативне планування, гнучке розгортання сил, спільне спостереження за повітряним простором та навчання.

BAGNET нагадує, незабаром Фінляндія та Швеція можуть стати членами НАТО. Заявки країн ратифікували всі країни-члени Альянсу, окрім Туреччини та Угорщини, які, до слова, не поспішають голосувати за ухвалення заявки Стокгольму через низку розбіжностей.

При цьому заявку Фінляндії, яка підписувала протокол про вступ до НАТО разом зі Швецією, Туреччина та Угорщина планують схвалити вже найближчим часом.

Підготував: Сергій Дага