16:25 / 28.06.2021 Мир

Туреччина почала будівництво 45-кілометрового каналу в обхід Босфору

Президент країни заявив, що проект каналу "Стамбул" розроблений так, щоб покрити 99% обсягу судноплавства на Босфорі.

У Туреччині почалася реалізація проекту судноплавного каналу "Стамбул" між Мармуровим і Чорним морями в обхід Босфору. У церемонії взяв участь президент країни Реджеп Таїп Ердоган, повідомляє unian.ua.

Президент згадав підрахунки експертів, згідно з якими до 2050 року через Босфор буде слідувати 78 тис. суден на рік, тоді як безпечна пропускна здатність протоки становить 25 тис. суден. Ердоган зазначив, що поточний маршрут каналу «Стамбул» - найбільш оптимальний і обраний з п'яти варіантів.

"Довжина каналу "Стамбул" складе 45 км, Мінімальна ширина дна — 275 м. Глибина визначена на рівні 21 з гаком метра. Будівництво каналу "Стамбул" планується завершити за шість років. Вартість проекту оцінюється приблизно в $15 млрд", - сказав Ердоган, передавє Анадолу.

Він повідомив, що проект каналу "Стамбул" розроблений так, щоб покрити 99% обсягу судноплавства на Босфорі. Реджеп Таїп Ердоган зазначив, що по берегах нової водної артерії будуть побудовані міста з населенням 500 тис. осіб, що також знизить навантаження на мегаполіс.

У свою чергу глава Мінтрансу країни Аділь Караїсмаілоглу заявив, що "згідно з розрахунками, судноплавство на каналі "Стамбул" буде в 13 разів безпечніше, ніж на Босфорі".

Що таке канал "Стамбул"

Канал "Стамбул" стане штучною транспортною артерією в обхід протоки Босфор і з'єднає між собою Чорне і Мармурове моря.

Мета найбільшої інфраструктурної ініціативи Туреччини - розвантажити Босфорську протоку, судноплавство в якій рік від року стає все більш інтенсивним.

Канал поліпшить логістичні можливості та інфраструктуру Туреччини і захистить екологію мегаполісу від ймовірних інцидентів з кораблями.

Через новий канал буде прокладено шість мостів.

Як пвідомлялось раніше, рух через Босфор зупинили через аварію.