19:01 / 29.01.2020 Наука и техника

SpaceX запустила ракету Falcon 9 з 60 інтернет-супутниками

Орбітальне угруповання SpaceX буде складатися вже з 240 космічних апаратів системи Starlink.

Американська компанія SpaceX запустила в середу, 28 січня, ракету-носій Falcon 9 з 60 мікросупутниками для подальшого розгортання глобальної мережі інтернет-покриття Starlink. Про це повідомила прес-служба компанії, передає korrespondent.net.

Запуск ракети був здійснений з 40-го стартового комплексу на космодромі NASA на мисі Канаверал у штаті Флорида.

З урахуванням висновку нинішніх супутників орбітальне угруповання SpaceX буде складатися вже з 240 космічних апаратів системи Starlink.

Перша багаторазова ступінь нинішньої ракети-носія Falcon 9 використовується втретє. Приблизно, через дев'ять хвилин після старту вона в автоматичному режимі зробила м'яку посадку на плавучу платформу Of Course I Still Love You в Атлантичному океані.

Група супутників Starlink буде виведена на орбіту висотою 290 км. Після перевірки інженерами SpaceX їх працездатності, супутники з використанням власних іонних двигунів піднімуться на штатну орбіту висотою 550 км.

Це вже четверте виведення на орбіту групи інтернет-супутників у рамках проекту Starlink. Перші 60 супутників були запущені в кінці травня, а другі - в листопаді минулого року, треті - в січні.

Нагадаємо, SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тисяч космічних апаратів даного типу для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в інтернет у будь-якому куточку планети. Передбачається, що всі вони будуть виведені на орбіту після 2020 року. Проект оцінюється в $10 млрд.