03:05 / 21.01.2020 Наука и техника

Співробітник NASA відкрив планету з двома сонцями (ВІДЕО)

До сьогодні вчені відкрили лише 12 планет, орбіта яких лежала в системі з двох зірок.

17-річний інтерн з Нью-Йорка відкрив нову планету на третій же день своєї роботи в NASA Goddard Space Flight Center, повідомляє unian.ua. Під час свого стажування Вольф Цукер отримав завдання оцінювати відмінності в ясності зірок на основі даних, зібраних телескопом TESS.

«Я працював з вченим NASA Веселіном Костовим. Разом ми шукали планети з кратною орбітою в даних TESS», - пояснив Newsweek Цукер.

«Я був вражений, тому що, по-перше, я міг брати участь у справжньому дослідженні, що вже круто. По-друге, я міг працювати в сфері науки, яка мені справді подобається. А по-третє, я був у NASA, і це просто круте місце», - додав хлопець.

Планети з кратною орбітою – це світи, які обертаються навколо двох зірок. Раніше їх не виявляли в даних TESS. Але на третій день стажування Цукер зміг ідентифікувати одну з таких планет в системі зірок, розташованій за 1300 світлових років від Землі.

«Я був дуже схвильований. Йдучи на стажування, навряд чи варто було очікувати, що я знайду планети. Надія – це, напевне, найкраще слово для такого випадку, тому що всього було відкрито 12 подібних планет. І це здається за 10 років. Тож ж це не щось, що неможливо знайти. Але вони досить рідкісні», - сказав Цукер.

Планета отримала назву TOI 1338 b. Вона в сім разів більша, ніж Земля, й обертається навколо двох зірок в майже одній і тій же площині. Це означає, що планета регулярно переживає сонячне затемнення. В NASA кажуть, що самі зірки облітають одна одну приблизно за 15 днів.