14:18 / 23.02.2019 Наука и техника

Чотирнадцятий супутник газового гіганта Нептуна отримав назву

Чотирнадцятий супутник газового гіганта Нептуна, відкритий у 2013 році за допомогою телескопа Hubble, названо на честь Гіпокампу - давньогрецького міфологічного морського коня з риб'ячим хвостом. Про це повідомило американське космічне відомство NASA, інформує Ukr.Media.

Як припускають дослідники, Гіпокамп - уламок Протея, другого за розмірами супутника Нептуна. Він утворився в результаті зіткнення Протея з кометою кілька мільярдів років тому.

Гіпокамп - найменший місяць Нептуна: його діаметр дорівнює всього 34 км. Супутник знаходиться на відстані 12 тис. км від планети, період обертання навколо неї становить близько 23 годин.

Нептун був відкритий німецьким астрономом Й. Галле в 1846 році, тоді ж виявили його найбільший супутник Тритон. У 1949 році вчені помітили другий супутник - Нереїду. У 1989 році за допомогою американського космічного апарату Voyager 2 світ дізнався про існування ще шести місяців Нептуна, названих Протей, Ларисса, Деспіна, Галатея, Таласса, Наяда. З 2002 по 2003 рік було відкрито п'ять інших супутників - Галимеда, Сао, Лаомедея, Несо і Псамафа.