23:18 / 31.05.2018 Наука и техника

Qualcomm представила процесор для гарнітур віртуальної реальності

Американський виробник Qualcomm створив спеціальний чіпсет Snapdragon XR1 для автономних гарнітур.

Процесор є першим чіпсетом компанії, який створений для роботи з віртуальною і доповненою реальністю. Ці технології компанія назвала XR, тобто "екстра-реальність", повідомляє nv.ua з посиланням на TechCrunch.

У презентації нового процесора брали участь кілька виробників гарнітур, в тому числі HTC Vive, Vuzix, Meta і Pico. Кількість гарнітур, що поставляються сьогодні, досить невелика, але Qualcomm готується до найближчого майбутнього, де, на думку предаставитель компанії, продажу подібних пристроїв будуть обчислюватися сотнями мільйонів.

Процесор XR1, ймовірно, є більш дешевим варіантом Snapdragon 845 для виробників обладнання, які точно знають, що їм потрібно, і не хочуть платити за архітектуру, яка будується навколо завдань, які пристрої не будуть вирішувати. Відзначається, що Snapdragon 845 краще працює з AR і VR, а XR1 розрахований швидше на відео, ніж на ігри.

"Новий чіпсет буде обробляти меншу кількість робочих навантажень, ніж 845 для аналогічних тестів потужності і температури. XR1 ідеально підходить для тих наших клієнтів, яким не потрібна висока пропускна здатність графіки або пам'яті", - заявив журналістам директор з управління продуктами Qualcomm Technologies Хірен Бхінде.

Модель XR1 підійде, наприклад, для перегляду 360-градусних відео і оснащений простими контролерами, без здатності відслідковувати рухи рук. Проте, чіп підтримує активацію голосом і контролери, які відстежують рухи по шести осях. XR1 - це перший чіп в лінійці, яка буде розвиватися далі, надаючи більш потужні рішення в перспективі.

Журналісти відзначають, що презентація нового процесора є частиною плану Qualcomm з прориву на нові ринки за межами ринку смартфонів.