08:16 / 11.05.2018 Наука и техника

Запуск новітнього ракетоносія Falcon 9 Block 5 перенесено

Американська приватна космічна компанія SpaceX пояснила, що пуск ракети-носія Falcon-9 не відбувся через скасування, що автоматично спрацювало.

Запуск нової ракети-носія Falcon-9 компанії SpaceX з першим супутником Бангладеш за хвилину до старту було скасовано.

Як пояснили в компанії, пуск з космодрому на мисі Канаверал у Флориді не відбувся через скасування, що спрацювало автоматично.

SpaceX додала, що ракета і вантаж перебувають у гарному стані. Повторна спроба запуску відкладена приблизно на 20 годин і відбудеться в п'ятницю, 11 травня.

Компанія Ілона Маска SpaceX задопомогою нового ракетоносія Falcon 9 Block 5 має запустити на орбіту перший телекомунікаційний геостаціонарній супутник Bangabandhu-1. Термін його роботи більше 15 років.

Ракету запустять з Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал о 23.12 за Києвом. Рішення про запуск прийняли після успішних вогневих випробувань. Під час випробувань перевірили 9 двигунів Merlin 1D +.

Онлайн-трансляція запуску Block-5 Falcon 9:

Block 5 - перша модифікація РН Falcon 9. Ракета разом з кораблем Crew Dragon до кінця 2018-го виводитимуть на орбіту астронавтів і повертатимуть їх на Землю. Крім того, після 7 вдалих безпілотних запусків, згідно з вимогами NASA, ракету можуть використовувати для пілотованих польотів.

З Block 5 компанія SpaceX розраховує перейти на 24-годинний цикл підготовки ракети Falcon 9 до повторного запуску.

Block 5 — багаторазова ракета. Її головна відмінність від попередньої версії - у посиленому двигуні, модернізованих посадочних стійках і більш стійкому термопокритті.

Зовні Block 5 відрізняється від Block 4 лише наявністю чорних елементів в дизайні. Колір змінили посадочні стійки, проміжний відсік між ступенями, титанові стабілізатори і гаргрот - елемент фюзеляжу. Він захищає проводку і трубопроводи ракети.

Її щабель без серйозного "техогляду" можна буде запускати 10 разів. Ракету лише потрібно щоразу дозаправляти. Новий щабель з ремонтами і заміною зношених компонентів може стартувати до 100 разів.

Висота оновленої ракети - близько 70 м. Діаметр ступенів - 3,66 м. Діаметр вантажного відсіку - 5,3 м. Маса без палива - близько 29 т. З повною заправкою - до 549 т. З поверненням ступені ракета може виводити на геостаціонарну орбіту до 5,5 т вантажу. Без повернення - до 8,3 т.

Вогневий тест Falcon 9 Block 5:

Двигун ракети не приварений до несучої конструкції. Він кріпиться до неї болтами.Тягу маршової ступені забезпечують 9 двигунів Merlin 1D, другий - 1 двигун Merlin 1D Vacuum. Вони обидва працюють на суміші рідкого кисню і ракетного гасу.