21:04 / 29.12.2015 Наука и техника

Топ-10 наукових відкриттів про секс 2015 року

Рік, що минає, приніс ряд цікавих відкриттів, які стосуються інтимних відносин різних організмів

На перший погляд, "наука про секс" може здатися дріб'язковою або навіть непристойною областю для досліджень. Однак дуже багато мешканців рослинного і тваринного царств не змогли б жити на Землі, якби не "винайшли" статеве розмноження. Вивчення цього потаємного процесу - невід'ємна частина вивчення самого життя. ЗМІ підібрали найцікавіші відкриття цього року для читачів.

1 - Кальмари Пекельні вампіри

Почнемо наш рейтинг з дивовижних істот. Саме цього року вчені виявили, що кальмари, звані також пекельними вампірами, що мешкають на глибині до трьох тисяч метрів, є рекордсменами серед родичів, коли справа стосується сексуального життя, повідомляє "Є".

За результатами дослідження, опублікованого журналом CurrentBiology, у пекельного вампіра секс відбувається приблизно в 100 разів частіше, ніж у інших видів кальмарів.

Справа в тому, що середньостатистичний кальмар у своєму житті проходить лише через один репродуктивний цикл. При цьому в одній самці кальмара-вампіра, яку вивчали фахівці німецького дослідницького центру GEOMAR, було виявлено 6500 життєздатних яйцеклітин (репродуктивний резерв для майбутнього нересту) і 3800 витрачених яйцеклітин. Так як за кожен нерест випускається приблизно сотня ікринок, можна припустити, що самка вже 38 раз нерестилася.

Отримані результати досліджень свідчать також і про те, що пекельні кальмари живуть довше, ніж їх мілководні родичі. В середньому, тривалість життя кальмара-вампіра становить близько 3-8 років, в той час як мілководні споріднені види живуть всього 6-18 місяців. Відкриття нагадує, що науці ще багато що належить дізнатися про мешканців морських глибин.

2 - Хробаки-гермафродити Macrostomum Hystrix

Ці мікроскопічні створення можуть розмножуватися за участю іншого представника свого виду. Але якщо раптом партнера поблизу немає, вони не гребують злучитися і самі з собою.

Для цього хробак використовує свій голкоподібний пеніс, яким протикає власну голову, що і призводить до запліднення яйцеклітини. Несамовитий процес був описаний вченими з Базельського університету в Швейцарії і Університету Білефельда в Німеччині в журналі Proceedings of the Royal Society B.

3 - Австралійські сумчасті миші

Представників двох видів австралійських сумчастих мишей, виявлених в Австралії в цьому році, секс в буквальному сенсі може звести в могилу. Представники виду Antechinus vandycki з півострова Тасманія і материкові Antechinus swainsonii mimetes - щетинисті, схожі на мишей тварини, що харчуються павуками і комахами.

Під час шлюбного сезону самці люто конкурують один з одним за можливість злучитися з якомога більшою кількістю партнерок, а статевагульня мініатюрних тварин може тривати більше 14 годин. Зрештою, гормони стресу просто розносять імунну систему самця, і він помирає навіть до того, як його потомство з'явиться на світ.

Вчені попереджають, що на даний час, на жаль, ці сумчасті миші знаходяться під загрозою вимирання. Але не тому що у них така бурхливе статеве життя, а через те що кліматичні зміни призводять до втрати їх місць проживання.

4 - Ранкові птахи

Також вчені виявили, що ранні пташки, які будять людей вранці своїм співом, піднімаються так рано зовсім не для того, щоб поснідати. Дослідники з Університету Північної Дакоти виявили, що у співочих птахів, які починають шукати собі партнера ні світ, ні зоря, шансів набагато більше: все тому що самки птахів воліють спаровуватися вранці.

Дослідники ввели групі самців співочих птахів гормон мелатонін, через що ці істоти стали спати довше. В результаті у "сонних" самців майже не з'явилося потомства. Таким чином наука в черговий раз підтвердила справедливість приказки "Хто рано встає ...".

5 - Ящірки

Ще, як виявилося, для самців ящірок величезною частиною їхньої ідентичності є їх пеніс. Наприклад, деякі види рептилій дивно схожі, так що в першу чергу дослідники, щоб класифікувати тварина, дивляться на його геніталії. А ще пеніси ящірок розвиваються з неймовірною швидкістю - приблизно в шість разів швидше, ніж інші частини тіла. Вчені підозрюють, що це пов'язано з тим, що самки ящірок віддають перевагу великим пенісам. 6 - Жаби тунгара

6 - Жаби тунгара

Самки жаб тунгара зазвичай вибирають самця, оцінюючи тон його голосу (високий) і швидкість виконання шлюбних серенад (швидке). Нове дослідження показало, що у самців з менш привабливими піснями теж є шанс знайти пару.

Так під час експерименту до двох самців з різними голосами додавали третього з найповільнішим "басом". Коли самки чули повільний "бас" третього учасника, вони віддавали перевагу колишньому аутсайдеру - самцеві з "баритоном" і повільним темпом виконання.

Цю стратегію можна порівняти зі звичаєм брати з собою в бар менш симпатичних друзів, щоб виглядати привабливіше на їх фоні.

7 - Рептилії

Згідно з новим дослідженням, плазуни, які починають статеве життя рано, як правило, помирають швидше за інших родичів.

Команда вчених вивчила тривалість життя представників підряду лепідозаврів, розглянувши у цілому 1014 видів. У дослідженні крім своєї волі взяли участь 672 ящірки, змій 336, 5 двуходок і єдиний представник найдавнішого загону клювоголових - гатерія. З'ясувалося, що у рептилій більше шансів померти в юному віці, якщо вони рано досягли статевого дозрівання і відклали яйця або народили дитинчат раніше більшості своїх отноліток. У цілому виявилося, що найбільш довгоживучими є повільні види: ті, у яких поєднувалися пізніше відтворення, невелика кількість дитинчат (які були досить великих розмірів) і низька температура тіла.

Команда дослідників також виявила, що рептилії, які віддають перевагу м'ясу, розвиваються швидше і практикують статеві стосунки раніше і частіше. Травоїдні, мабуть, просто отримують менше білків з їжі, так що досягають зрілості пізніше.

8-10 - Людина

Людину дослідники теж не обійшли увагою, тому останні 3 позиції стосуються саме нас з вами. По-перше, фахівці з Університету Торонто в Міссіссога спростували популярну думку, згідно з якою чим в житті пари більше інтиму, тим вона щасливіша. Навпаки, за ідеальних відносинах секс трапляється лише раз на тиждень.

Результати дослідження стосуються , в першу чергу, людей, що знаходяться в шлюбі або мають тривалі постійні стосунки, відзначають автори роботи. Для самотніх людей зв'язок між сексом і щастям залежить від ряду інших факторів, у тому числі, від того, в контексті яких саме відносин відбувається секс, і як сама людина ставиться до статевих зв'язків без постійних відносин, зазначають учені.

По-друге, цього року Управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських препаратів США схвалило використання рецептурного препарату Addyi - свого роду аналога віагри для жінок. Він може допомогти тим дамам, які втратили інтерес до сексу або хочуть підвищити своє лібідо. Правда, препарат не можна поєднувати з алкоголем - це може викликати серйозні побічні ефекти, від пониження тиску до непритомності. Але це безперечно серйозний прорив у медицині.

І по-третє, саме в цьому році вчені з'ясували, що відеоігри всього за три хвилини здатні послабити тягу людини до сексу, їжі, наркотиків і алкоголю. Чим провели чітку межу між основними задоволеннями людини: або відеоігра, тобто штучний світ, або природні потреби і не завжди корисні звички.