20:40 / 16.12.2015 Наука и техника

Астрономи опублікували фото розділеної планетарної туманності

Астрономи за допомогою камери EFOSC2 (ESO Faint Object Spectrograph and Camera) в обсерваторії ESO Ла Сілья зробили знімок незвичайної розділеної планетарної туманності, яка знаходиться в сузір'ї Центавра. Про це повідомляється на сайті Європейської південної обсерваторії.

Газова хмара NGC 3699 являє собою планетарну туманність, яка відрізняється незвичайною плямистістю і темної расселиной, яка поділяє її навпіл.

Зазначається, що планетарні туманності утворюються на кінцевому етапі еволюції зірок, близьких за масою Сонця. Назва "планетарна туманність" з'явилася тоді, коли подібні об'єкти були відкриті Вільямом Гершелем, оскільки в ті часи туманності виглядали такими ж туманними круглими об'єктами, як і планети Сонячної системи.

Наближаючись до кінця свого життя, зірки типу Сонця виснажують запаси водню в своїх надрах, що призводить до загасання в них ядерних реакцій. Ядро зірки в результаті починає стискатися під дією сил тяжіння і відповідно нагрівається, а холодні зовнішні шари, навпаки, сильно розширюються. Незвично сильні зоряні вітри виштовхують газові оболонки зовнішніх частин зірки в навколишній простір. Оголюється зоряне ядро, від якого йде потужний потік ультрафіолетових променів, іонізуючих викинутий зіркою газ.

Нещодавно в мережі з'явились чутки, що на Марсі знайшли інопланетні військові укріплення - фото: