09:21 / 08.07.2015 Наука и техника

Нова технологія українських вчених дозволить "консервувати" газ метан

Українські вчені розповіли про технологію перетворення газу з шахт в брикети

Група вчених дніпропетровського Національного гірничого університету під керівництвом доктора технічних наук, професора Володимира Бондаренка презентувала колективний винахід - технологію видобутку метану з шахт шляхом перетворення його на «крижані брикети» - газогідрати.

На прес-конференції розробники розповіли й про долю майбутньої промислової газогідратної установки, повідомляє expres.ua з посиланням на ukrinform.ua.

«На кінець цього року буде виготовлена промислова установка для добування метану з шахти й перетворення його у газогідрати. За належного фінансування можна буде через 2-3 роки вийти на промисловий видобуток», - зазначив завідувач кафедри підземної розробки корисних копалин, професор НГУ Володимир Бондаренко.

За словами вченого, зазвичай, частина шахтного газометану на місці використовується для вироблення електроенергії. Але більша частина - просто випускається у повітря. Вчені довели, що газометанову суміш можна доволі ефективно перетворювати на «газовий лід». При цьому, в одному кубічному метрі такого льоду поміститься близько 200 кубічних метрів газу. Окрім усього, це ще й зручна «упаковка» для транспортування.

Наразі вчені переймаються якнайшвидшим створенням промислової установки, яка вже наступного року дасть можливість розпочати «пакування» шахтного метану у газогідратні «крижані брикети».

Досі ж, за інформацією Бондаренка, щорічно у повітря в Україні викидаються сотні мільйонів кубічних метрів шахтного газометану. А його доволі ефективно можна використовувати для опалення будинків. При цьому вартість опалення для населення повинна бути нижчою.