08:00 / 14.05.2015 Наука и техника

Польські танцюристи допомогли науковцям створити математичну модель танцю (ВІДЕО)

Польські танцюристи беруть участь у науковому експерименті, мета якого – допомогти вченим виміряти фізичне навантаження під час виступу, та запобігти спортивним травмам

Вчені з Сілезького технологічного університету провели дослідження для танцюристів за допомогою спеціального костюма, оснащеного датчиками, та пластинами, які встановлені на підлозі.

Танцюристи класичного балету зазнають значного навантаження на кістки ніг. Вчені з'ясували, що воно може іноді удесятеро перевищувати вагу самого танцюриста.

"Ми розробили математичу модель, яка дає змогу визначити силу, що виробляється м'язами, і реакції в суглобах. Результати цих вимірювань будуть використовуватись для цифрового моделювання навантажень в суглобах та сили, що виробляється м'язами", – розповідає Роберт Міхнік із Сілезького технологічного університету.

Вчений також розповідає: на початку дослідження вони очікували отримати показники доволі високого навантаження, в залежності від індивідуальної майстерності кожного танцюриста. Проте вони аж ніяк не сподівались, що стрибки, які виглядають такими легкими та елегантними, приховують за собою величезне навантаження.

"Дослідження свідчать про те, що це – доволі важкий шматок хліба. Це – величезне навантаження для нашого організму. Я навіть не уявляв, що мої суглоби і кістки можуть бути настільки перевантажені”, – каже Пьотр Озґа.

Мета досліджень – знайти оптимальний спосіб пересування танцівників під час виступів і зменшити для них ризик захворювання на остеопороз.