21:38 / 07.05.2015 Наука и техника

Астрофізики виявили найвіддаленішу від Землі галактику

Вченим-астрономам з Єльського і Каліфорнійського університетів знадобилось три телескопи щоб виявити, а потім вирахувати вік галактики EGS-zs8-1

Вчені виявили галактику, яка знаходиться на найбільшій відстані від Землі. Точний її вік можна буде встановити найближчим часом.

Відкриття зробили дослідники з Єльського університету і Каліфорнійського університету Санта-Круc за допомогою телескопа Обсерваторії Кека, яка розташована на вершині вулкану Мауна Кеа, Гаваї, США. Особливу роль зіграв встановлений на телескопі спектрограф MOSFIRE, за рахунок якого вдалося розрахувати точну відстань до Землі. Велике значення мали дані, зібрані раніше космічними обсерваторіями "Спітцер" і "Хаббл".

Галактика EGS-zs8-1 знаходиться на відстані 13,1 млрд світлових років від нашої планети. Зірки там утворюються в 80 разів швидше, ніж в нашій Галактиці - Чумацькому Шляху. Світло, яке вчені можуть спостерігати зараз, від галактики EGS-zs8-1, є світлом на зорі її формування. Ймовірно, за минулі мільярди років зоряне скупчення значно зросло в розмірах.