14:46 / 09.03.2015 Наука и техника

Ноутбуки, планшети та смартфони з Європи подешевшають в Україні

Ноутбуки, планшети та смартфони, а також інші електронні пристрої з Європи подешевшають в Україні - експерт

Набуття чинності Угоди про асоціацію України з Євросоюзом дасть новий поштовх для розвитку галузі інформаційних технологій.

Таку думку висловив у коментарі для "Газети по-українски" генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України Юрій Пероганич.

"Буде спрощений рух товарів із країн Європи, вони стануть дешевшими, - зауважує експерт. - Насамперед, комп'ютери, мобільні телефони, смартфони тощо. Тобто те, що у нас не виробляється. Здешевлення відбудеться за рахунок зменшення мита. По-друге, не треба буде проводити подвійну сертифікацію товарів. Нині імпортери змушені проводити в Україні випробування продукції, навіть якщо вона вже випробувана в Євросоюзі і містить значок СЕ".

Також фахівець сподівається, що буде більше порядку на митницях.

"Має щезнути контрабанда з Європи і так званий сірий імпорт, коли вартість продукції свідомо занижують, аби платити менше мито та ПДВ, - каже фахівець. - Обсяги вивезеного з Європи дорівнюватиме обсягам ввезеного в Україну. Сьогодні європейська статистика показує більше ввезеного електронного продукту в нашу країну, ніж вітчизняна. Частина продукції стає контрабандною. Бізнесменам стане легше жити, але санкції і штрафи за фінансові порушення зростуть. Тобто, менше перевірятимуть, але якщо попадешся, то отримаєш по повній програмі".

До того ж в Україні діятимуть європейські стандарти в галузі інформаційних технологій, додає експерт.

"Це позитивно, бо нині у нас тривають процеси так званої гармонізації стандартів, - зазначає Юрій Пероганич. - Але коли європейські стандарти пристосовують до наших умов, то при цьому їх іноді спотворюють. Угода про асоціацію передбачає, що їх треба просто перекладати і приймати без змін. Усе це покликане змінити нашу ментальність. Якщо житимемо за європейськими стандартами, то й відчуватимемо себе європейцями. Насамперед, у ставлення до власності та прав особи".

При цьому ІТ-галузь отримає новий поштовх для розвитку та змін, упевнений фахівець.

"Зросте споживання електронних послуг, збільшиться електронна комерція. Але можуть бути й втрати. Скажімо,компанії, що займаються експортом програмного забезпечення, змушені будуть перейти на білі схеми роботи. Нині вони оформляються як суб'єкти підприємницької діяльності, сплачують єдиний податок. При цьому зарплата програмістів 2-3 тисячі доларів. Якщо сплачуватимуть усі соціальні внески, то їхня конкурентоспроможність стане нижчою", - зауважує Юрій Пероганич.

Нагадаємо, з 1 листопада 2014 року вступило в силу тимчасове застосування Угоди про асоціацію. Це розділи договору про безпеку, юстицію, боротьбу проти шахрайства, гармонізацію стандартів, ряд протоколів та тощо. У повному обсязі Угода діятиме 1 січня 2016 року.