17:45 / 19.02.2015 Наука и техника

Представлено проект нової вітроелектростанції

Корпорація Dutch Windwheel Corporation збирається побудувати в Роттердамі (Голландія) інноваційну вітроелектростанцію.

Нова вітроелектростанція буде використовувати технологію EWICON (Electrostatic WInd energy CONverter — "Електростатичний конвертер вітрової енергії"), яка нещодавно розроблена в Делфтському технологічному інституті. Цей "вітряк XXI столітт" не тільки відкриє нову сторінку в зеленій енергетиці, але і стане визначною туристичною пам’яткою, пише сайт Phys.org.

Будівля електростанції буде складатися з двох величезних кілець зі скла і залізобетону. Зовнішнє коло буде отримувати енергію з вітру, крім того, в ньому також буде розміщено близько 40 оглядових кабінок.

Суть технології EWICON полягає в переміщенні заряджених частинок проти напрямку електричного поля. У зовнішньому кільці Dutch Windwheel роль таких частинок стануть виконувати позитивно заряджені краплі води. За допомогою спеціальних форсунок, розташованих по всій внутрішній поверхні кільця, розпилена вода буде підніматися в повітря. Потім потік повітря, що проходитиме через середину кола, перенесе їх вдовж електродів, що розміщуються на внутрішній поверхні конструкції кола. Завдяки цьому постійно буде створюватися різниця потенціалів і вироблятиметься електричний струм.

Вода при цьому буде відбиратись з ґрунту, який навколо інноваційного "водяного млина" буде заболочений завдяки дощам.

Ця технологія приваблива тим, що в механізмі електростанції буде мало рухомих деталей. А значить надійність вітроелектростанції такого типу має значно зрости. Крім того, на відміну від традиційних вітряків, така вітроелектростанція не містить елементів обертання, які знищують чимало птахів, та мають високий рівень шуму.

Очікується, що після завершення будівництва Dutch Windwheel, (дата не повідомляється), стане однією з головних визначних пам’яток Роттердама. Якщо концепція виявиться дійсно вдалою, не виключено, що аналогічні електростанції почнуть будувати і в інших містах і країнах.