09:28 / 29.01.2015 Наука и техника

Для виробництва Ан-70 шукають можливість імпортозаміщення комплектуючих, вироблених у Росії (ВІДЕО)

Згідно з раніше озвученими європейськими експертами оцінками, потреба світового ринку в авіатранспортних перевезеннях на найближчі 10 років оцінюється в 900 нових вантажних літаків таких типів: Ан-124-100М-150, Ан-70, С-17 і А400М.

ДП “Антонов” (Київ), розробник прийнятого днями на озброєння української армії військово-транспортного літака короткого зльоту і посадки Ан-70, не відкидає можливості оснащення серійних літаків турбореактивними двигунами західного виробництва.

На прес-конференції в четвер у Києві президент-генконструктор ДП “Антонов” Дмитро Ківа схвалив рішення українського військового відомства про прийняття Ан-70 на озброєння ЗСУ.

“Прийняття на озброєння Ан-70 відкриває можливості для розгортання масштабного серійного виробництва цього літака”, – підкреслив він.

При цьому Д.Ківа зазначив, що у зв’язку із зовнішньою агресією РФ щодо України ДП “Антонов” почало роботи з імпортозаміщення комплектуючих у всіх своїх програмах. Генконструктор підтвердив можливість реалізації проекту Ан-70 у кооперації з зарубіжними партнерами.

“Так, переговори ведуться. Це буде модернізований варіант… Ми розглядаємо варіант (літака – ІФ) з турбореактивними двигунами з великим ступенем двоконтурності західного виробництва”, – повідомив він.

Як нагадав Д.Ківа, за своїми характеристиками, включаючи максимальну вантажопідйомність і обсяг вантажної кабіни, Ан-70 перевершує існуючі на сьогодні аналоги, у тому числі, європейський А400М. При цьому, навіть оснащений західними двигунами варіант буде відповідати вимогам західного замовника по мінімальній довжині злітно-посадкової смуги (ВВП) в 915 м (Ан-70 злітає з ВВП з ґрунтовим покриттям довжиною 600-700 м – ІФ), додав він.

“Документація на Ан-70 перебуває в Україні”, – підкреслив генконструктор, зазначивши: це відкриває можливості для модернізації та розвитку програми.

Як уточнив генконструктор, питання розміщення держоборонзамовлення на літак на сьогоднішній день залишається відкритим.

“Рішення приймає Міністерство оборони”, – сказав він.

Як повідомив Д.Ківа, на сьогоднішній день замовники повністю розплатилися з розробником за роботи по НДДКР, виробництво двох літаків установчої серії профінансовано на 5%.

Модифікована під вимоги НАТО версія Ан-70 – Ан7Х розглядалася в якості базового нового європейського середнього транспортного літака, проте перевага була віддана А400М.

За своїми характеристиками Ан-70 перевершує існуючі на сьогодні аналоги, включаючи європейський А400М, у порівнянні з яким у нього удвічі нижча вартість купівлі й експлуатації. Максимальна вантажопідйомність Ан-70 – 47 тонн, заявлена А400M – 37 тонн, обсяг вантажної кабіни – 425 куб. м, у A400M – 340 куб. м. Вартість Ан-70 на сьогоднішній день становить $67 млн, А400М – EUR145 млн.

Ан-70 оснащений гвинтовентиляторними двигунами Д-27 розробки ДП “Івченко-Прогрес” і виробництва ПАТ “Мотор Січ” (обидва Запоріжжя), частину агрегатів для якого, і зокрема, гвинтовентилятори, виробляються в РФ.

Згідно з раніше озвученими європейськими експертами оцінками, потреба світового ринку в авіатранспортних перевезеннях на найближчі 10 років оцінюється в 900 нових вантажних літаків таких типів: Ан-124-100М-150, Ан-70, С-17 і А400М.