16:06 / 28.02.2024 Наука и техника

Випустили першу в світі монету, що літає (відео)

Фото: Mennica Polska

Монетний двір Польщі створив першу в світі монету, що літає, на замовлення Національного банку Камеруну. Про це йдеться на сайті Mennica Polska, пише ТСН.

Назва цієї інноваційної монети UFO MP-1766 була натхненна її подібністю до "летючої тарілки" та здатністю повільно обертатися в повітрі, як космічний корабель прибульців. Число 1766 року відображає дату заснування Польського монетного двору, а також номінал монети – 1766 камерунських франків (2,91 долара США).

Хоча в її його можна використовувати як законний платіжний засіб, вартість цього крихітного дива значно перевищує його офіційний номінал. UFO MP-1766 випущений обмеженим тиражем всього 510 екземплярів по всьому світу. Ціна попереднього замовлення становить понад 1000 доларів США. Прототип монети був представлений нещодавно на технічному форумі в Берліні та буде доступний цієї весни.

"Ми запитували, чим цього разу здивувати учасників Технічного форуму. Ми зібрали команду фахівців із різних підрозділів компанії, зокрема маркетинг та виробництво. Ідея була спонтанною: "Давайте зробимо летючу монету. Спочатку це звучало як гарний жарт, але з кожним днем ставало ясно, що ми впоралися з цим завданням. Ми знайшли правильну технологію і вона спрацювала. Робота минула гладко, а виробництво – швидко", – розповів газеті Gazeta Wyborcza Лукаш Карда, директор відділу технічного та виробничого планування Польського монетного двору.

Mennica Polska не надала надто багато подробиць про технологію UFO MP-1766, але, згідно з тією невеликою інформацією, в інноваційну монету вбудований невеликий двигун, який активується магнітним полем, що створюється між монетою та спеціальною базою, що входить до комплекту постачання. Це дозволяє срібній монеті левітувати і повільно обертатися, як летюча тарілка.

Крім можливості левітації та футуристичного дизайну, UFO MP-1766 також має флуоресцентні елементи, що світяться у темряві, що посилює драматичний ефект.

Mennica Polska – єдина приватна організація, якій дозволено виробництво монет та інвестиційної продукції у Польщі, а також єдиний виробник пам'ятних монет, випущених Національним банком Польщі. Щоб зробити UFO MP-1766 законним платіжним засобом, а не просто шматком срібла, що літає, компанія вирішила співпрацювати з "екзотичним" центральним банком.

"Ми не можемо просто створити монету, яка надійде в офіційний оборот, тому що лише центральні банки мають право випускати гроші", – сказав Лукаш Карда. – Тому існує бізнес-модель встановлення контактів із дещо екзотичними іноземними банками, у разі з Банком Камеруну".

Підготував: Сергій Дага