12:56 / 26.01.2024 Наука и техника

РФ за минулий рік закупила чипів зі США та Європи на понад 1 млрд доларів

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Минулого року росія імпортувала передові американські та європейські чіпи на суму понад 1 мільярд доларів, повідомляє Bloomberg.

Засекречені дані російської митної служби, отримані агентством Bloomberg, показують, що більше половини імпортованих напівпровідників та інтегральних схем за перші дев’ять місяців 2023 року було вироблено американськими та європейськими компаніями.

До їх числа входили:

  • Intel Corp;
  • Advanced Micro Devices;
  • Analog Devices Inc;
  • Infineon Technologies AG;
  • STMicroelectronics NV;
  • NXP Semiconductors NV.

"Немає жодних припущень, що компанії порушили санкційне законодавство, і дані не вказують на те, хто експортував технології в Росію, звідки їх відправили і коли було вироблено товари", – йдеться в матеріалі.

Компанії заявили, що повністю дотримуються санкційних вимог, припинили діяльність у росії, коли вибухнула війна, і впровадили процеси та політику для контролю за дотриманням санкцій. Вони заявили, що працюють над протидією незаконному витоку товарів, зокрема спільно з відповідними органами.

Bloomberg вказує, що ця торгівля підкреслює труднощі, з якими стикаються США і Європейський союз під час припинення поставок високих технологій для військової машини росії внаслідок неодноразових раундів санкцій.

Це дозволило росії продовжувати виробництво бойових танків та іншої зброї, включно з ракетами. Переважна більшість технологій потрапляє в росію шляхом реекспорту з третіх країн, включно з Китаєм, Туреччиною та Об’єднаними Арабськими Еміратами.

США та ЄС працюють над тим, щоб заблокувати ці маршрути, приділяючи особливу увагу списку високопріоритетних товарів подвійного призначення та передових товарів, які виявлено в російській зброї в Україні або які мають вирішальне значення для її виробництва.

Підготував: Сергій Дага