15:09 / 18.12.2023 Наука и техника

Біля станції "Академік Вернадський" вилупились перші пінгвінята (фото)

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Біля української станції "Академік Вернадський" в Антарктиді вилупились перші пінгвінята. У найближчі місяці очікується справжній "бебі-бум", повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

"Нині з перших відкладених на початку листопада 11 яєць народилося малюків. Є родини, в яких вилупилося вже по два пінгвіняти, а є такі, де одне дитинча ще очікує на появу брата чи сестри. 

Вони зараз у сіренькому пушку, дуже смішні й незграбні, ховаються під батьків, але активно звідти пищать", - пишуть полярники.

Найближчі кілька місяців на нашому острові очікується справжній бебі-бум. Адже нині тут гніздує рекордна кількість субантарктичних пінгвінів - понад 5,3 тис. Біолог 28-ї УАЕ Вадим Ткаченко нарахував у їхніх гніздах 4,8 тис. яєць. 

Звісно, успішність вилуплення залежатиме від різних факторів, зокрема, кількості снігу та активності хижаків, але передбачаємо, що на Новий рік біля "Вернадського" буде дуже багато пінгвінів і пінгвінят.

Нагадуємо, що ці птахи висиджують яйця та пташенят по черзі. Доки один з партнерів залишається на гнізді, інший вирушає в океан полювати на криля, а через кілька днів вони змінюються.

Під повною опікою батьків малюки перебувають близько місяця. Потім починають линяти, об'єднуватися в ясла та активно вивчати навколишній світ.

Після закінчення линьки вони вчаться плавати в океані й самостійно добувати собі їжу. До того їх годують батьки наловленим крилем.

Раніше BAGNET повідомляв, що біля берегів Антарктиди почав рухатися найбільший айсберг у світі.

Підготував: Сергій Дага