13:53 / 08.12.2023 Наука и техника

В Україні вироблятимуть радянські ЗРК, модернізовані під західні ракети

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

США передали Україні пакет технічних даних для початку місцевого виробництва деяких проєктів FrankenSAM — радянських зенітних ракетних комплексів, які модернізують та адаптують під західні ракети.

Про це йдеться в повідомленні Білого дому за результатами Конференції оборонних індустрій, де брала участь українська делегація.

Очільник Мінстратегпрому Олександр Камишін розповів, що платформа FrankenSAM — це проєкт із посилення української ППО, коли беруть старі радянські системи й західні системи та, схрещуючи їх, отримують швидкі гібридні рішення, які дозволяють уже сьогодні захищати наше небо.

"Подивилися на ці рішення тут, на місці. І по поверненню додому ми побачимо, як такі рішення вже працюють на полі бою в Україні", – розповів Камишін.

У Білому домі зазначили, що "франкен"-системи вироблятимуть паралельно і в Україні, і в США. Це дозволить пришвидшити їх розгортання та посилити ППО України

Точний перелік самих систем не розкривається, але загалом відомо про три таких проєкти. Перший – з AIM-9M, другий – адаптація ракет RIM-7 Sea Sparrow до ЗРК "Бук", третій – гібрид ракет та пускових Patriot з українською РЛС.

Кожен з цих проєктів дійсно має надвисоку важливість для посилення протиповітряної оборони й те, що він буде паралельно вироблятися в Україні прямо впливає на темпи їх постачання до війська, а також – на можливість їх обслуговування та ремонту безпосередньо в Україні.

Камишін розповів, що із Вашингтону також везуть довгострокові рішення, зокрема про виробництво в Україні боєприпасів. Насамперед — 155-мм калібру. В України вже є домовленості з двома провідними американськими компаніями.

Однак реалізація цього проєкту займе 2–3 роки. Камишін наголосив, що Україна ніколи не виробляла такі калібри. Щоб почати виробництво, Україні потрібні технології партнерів. Два роки — це мінімальний термін для такого виробництва.

Раніше BAGNET повідомляв, що у 2024 році Україна розпочне спільне виробництво гаубиць з британською компанією. Ймовірно, йдеться про компанію BAE Systems.

Підготував: Сергій Дага