15:28 / 29.11.2023 Наука и техника

З жиру і тваринних відходів: літак Virgin Atlantic злетів на екопальному

Фото: unsplash.com

Літак компанії Virgin Atlantic успішно пролетів із Лондона до Нью-Йорка на екологічному чистому пальному. Апарат заправляли пальним із жиру та відходів тварин.

У вівторок, 28 листопада, літак Virgin Boeing 787 завершив перший комерційний політ на унікальному пальному, яке не забруднює довкілля. Успіх місії засвідчив успішність ідеї трансатлантичних перельотів на новому пальному, передають Факти.ICTV.

Представники Virgin Atlantic сподіваються, що світ побачить ефективність нового пального, яке здатне замінити викопне пальне і сумісне з сучасними літаками.

Пальне отримало назву SAF, і воно створюється з відходів виробництва та зменшує до 70% відсотків викидів вуглекислого газу в атмосферу. Щоправда, зараз таке пальне практично не використовується в авіації.

"Політ показав, що проблема збільшення виробництва пального криється в політиці та інвестиціях. Промисловість і уряд повинні рухатися далі разом для скорочення викидів до 2023 року", – заявили в Virgin Atlantic.

Відомо, що SAF вже використовується в реактивних двигунах у суміші зі звичайним пальним, але після випробувань Virgin, компанії Rolls-Royce Boeing та інші отримали дозвіл на використання SAF у чистому вигляді.

І поки людство успішно підкорює атмосферу Землі, космос поки що не піддається повною мірою. Нещодавно компанія SpaceX вдруге запустила ракету Starship, яка вибухнула в повітрі. Утім, у корпорації зазначають, що запуск був успішним.

Підготував: Сергій Дага