00:01 / 26.11.2023 Наука и техника

Білл Гейтс заявив, що розвиток ШІ дозводить людям працювати три дні на тиждень

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Засновник корпорації Microsoft мільярдер Білл Гейтс вважає, що розвиток технологій, зокрема штучного інтелекту, в майбутньому зробить можливим триденний робочий тиждень. Про це бізнесмен заявив у підкасті What Now?, який веде популярний південноафриканський комік та телеведучий Тревор Ноа.

На думку Гейтса, "машини зможуть виробляти всю їжу та товари", а людям не треба буде працювати п'ять днів на тиждень, щоб заробити на існування.

Якщо в якийсь момент суспільство прийде до того, що можна буде працювати лише три дні на тиждень або близько того, це, мабуть, нормально.

При цьому, на думку Гейтса, розвиток технологій не призведе до того, що люди масово втрачатимуть роботу. Він нагадав, що сто років тому більша частина людства працювала у сільському господарстві, а потім просто перейшла до нових видів діяльності.

На думку мільярдера, розширення використання ШІ та інших технологій дозволить людям більше працювати в таких сферах, як освіта, догляд за людьми похилого віку тощо.

Як пише Business Insider, у липні бізнесмен стверджував, що "вплив штучного інтелекту не буде таким же значним, як вплив промислової революції, але безперечно буде порівнянний з появою комп'ютера".

Застосунки для обробки текстів не позбавили нас офісної роботи, але назавжди її змінили.

Раніше глава одного з найбільших американських банків JP Morgan Chase Джеймі Даймон висловив схожу точку зору, зазначивши, що в майбутньому люди "працюватимуть три рази на тиждень по півдня".

Ваші діти доживуть до 100 років і не захворіють на рак завдяки технологіям, і вони, ймовірно, працюватимуть три з половиною дні на тиждень.

BAGNET нагадує, у березні техномільярдер Ілон Маск і більше тисячі експертів підписали відкритий лист з закликом призупинити розробку просунутого штучного інтелекту щонайменше на півроку, доки не з'являться загальні протоколи безпеки.

Автори листа визнали, що ця технологія становить загрозу людству, оскільки навіть творці "потужних цифрових розумів" не можуть їх контролювати.

Незадовго до публікації листа компанія OpenAI, яку фінансує Microsoft, представила GPT-4 - нову версію мовної моделі генеративного штучного інтелекту, який ліг в основу ChatGPT.

Підготував: Сергій Дага