13:34 / 20.11.2023 Наука и техника

Українець очолив Марсіанську дослідницьку станцію у США

Фото: Сергій Якимов біля Марсіанської дослідницької станції в штаті Юта/з приватного архіву Якимова

Український інженер Сергій Якимов очолив Марсіанську дослідницьку станцію у пустелі Сан-Рафаель, що в американському штаті Юта. Про це повідомляє "Голос Америки".

Як зазначається, на станції проводять геологічні та соціальні дослідження, симулюючи можливе життя астронавтів на поверхні Марса.

"Ми приймаємо різні групи з усього світу, які проводять експерименти або тестують обладнання. І ця Марсіанська станція класифікується як геологічний аналог, тому що геологія навколишньої пустелі, вона близька до геології Марсу наскільки це можливо", – розповів Якимов.

Новообраний керівник Марсіанської дослідницької станції українець Сергій Якимов. Фото з Facebook

Ротація дослідницьких груп триває від двох тижнів, впродовж яких учасники живуть у спеціальних модулях, харчуються овочами та фруктами із "марсіанської" теплиці та виходять назовні лише у скафандрах.

На думку Якимова, який був учасником кількох таких експедицій, найважче в ізоляції впоратися з нудьгою. За 20 років було проведено багато досліджень із взаємодії людей у таких умовах.

"Найновіші результати досліджень, які були проведені групою із Європи, встановили, що найкращий екіпаж, який полетить на Марс, має повністю складатися із жінок", – зазначив українець.

Марсіанська пустельна дослідницька станція в Хенксвіллі, штат Юта. 18 квітня 2015. Фото AP/Rick Bowmer

За даними досліджень, які проводяться ще з середини минулого століття, жінки порівняно з чоловіками споживають менше ресурсу – повітря, води, їжі, яких обмаль у космосі.

Якимов, який здобув освіту у Київському політехнічному інституті за спеціальністю "системи керування літальними апаратами", мріє стати астронавтом і потрапити на Марс. Вісім років тому його відібрали у сотню претендентів для майбутнього польоту на Червону планету, проте нідерландська компанія Mars One, яка організовувала місію, збанкрутувала. Але українець мрії не полишив.

Члени екіпажу дослідницької станції в Юті подорожують на квадроциклах, імітуючи місію на Марсі. 18 квітня 2015 року. Фото AP/Rick Bowmer

Марсіанська пустельна дослідницька станція створена громадською організацією "Марсіанське товариство", яка фінансується різними донорами, серед яких мільярдери Джеф Безос та Ілон Маск.

За словами Якимова, політ людей на Марс є далекою перспективою, але дослідження на марсіанській станції можуть стати корисними і на Землі. Зокрема, дослідження із вирощування рослин на станції допоможе зробити їжу доступнішою для багатьох регіонів у світі, які потерпають від нестачі ресурсів.

Підготував: Сергій Дага